Haberler

TikTok’taki yeni akım epilepsi hastalarını ve hasta yakınlarını kızdırdı

Halk arasında “sara hastalığı” olarak da bilinen epilepsi, kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Bilinen tıbbi durumlardan (şeker, uyuşturucu veya alkol yoksunluğu, tansiyon vb.) kaynaklanmayan, sebebi belli olmayan en az iki nöbet geçiren ve nöbeti tekrarlamaya devam eden kişilere epilepsi tanısı konur.

Epilepsi herkeste görülebilir. Birçok nöbet tipi ve sendromları vardır. Epilepsi tedavi edilebilir hastalıktır. Bazı epilepsi hastalarında nöbet kontrolü sağlanamaktadır.

Hiçbir epilepsi hastası nöbet geçirmek, hasta yakını da yakının nöbet geçirmesini istemez. Hastaların çoğu nöbet sonrası utanmaktadır. Nöbet sonrası yaşadıklarından biri de alay edilmesidir.

Tiktok’ta başlayan ‘seizure challenge’ akımı epilepsi hastalarını, hasta yakınlarını ve duyarlı insanları kızdırdı.

Epilepsi nöbetinde ilk yardım

Seizure challenge akımı nedir?

Çoğunluğu geçen yıl epileptik bir nöbet sonucu ölen Juice WRLD’ın seslendirdiği, belli bir kısmının kesilip üzerinde oynama yapılmış olan Lucid Dreams şarkısı eşliğinde epilepsi nöbeti geçiren birinin taklitini yaparak dalga geçen ve üstünlük için birbiriyle yarışan kişilerin yer aldığı bir akım.

İlk videolar Ekim 2019’un ortalarında çekildi. Videolar birkaç kişiden ibaretti. Ancak şimdilerde bir akım olarak yeniden yayılmaya başladı.

Juice WRLD

Tepkiler çığ gibi

Bu akıma karşı çıkan duyarlı insanlar, epilepsi hastası ve hasta yakınları, bu akıma dahil olan hesapların kapatılması ve ‘seizurechallenge’ etiketiyle etiketlenmiş tüm videoların siteden silinmesini istiyor.

Akım özellikle Avustralya ve İngiltere’de etkili. Yavaş yavaş diğer ülkelerde de aynı etiketle veya kendi dillerinde ‘ nöbetmücadelesi’ etiketiyle paylaşım yapılarak artıyor.

Tik Tok , tepkiler karşısında sessiz.

Bu akıma tepki gösterenler, bir karşı akım ve yöntem geliştirdi

Karşı akımı başlatanlar ‘stopseizurechallenge’ ve ‘seizurechallenge’ etiketlerini kullanarak tepkilerini dile getirmeye başladı.

Herkes tarafından sevilebilecek hayvan, bebek videoları, epilepsi nöbeti ilk yardım videolarını ‘seizurechallenge’ etiketiyle paylaşarak ve paylaşanları izleyerek popüler hale getirmeye çalışıyor. Bu sayede epilepsi hastalarıyla dalga geçilen videoları görünmez hale getirilebileceği düşünüyorlar.

Tepki çeken akımdan bazı görüntüler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.