Haberler

Epilepsi cerrahisinin uzun dönem sonuçlarına dair kapsamlı çalışma yayınlandı

Benzersiz bir Avrupa ortak çalışmasına göre, hastaların çoğu epilepsi cerrahisinden beş yıl sonra nöbetsizdir. Kuopio Üniversite Hastanesi Epilepsi Merkezi ve Doğu Finlandiya Üniversitesi Klinik Epilepsi Araştırma Grubu, 18 ülkedeki 37 merkezden 9.000’den fazla kişide epilepsi cerrahisinin sonucunu araştıran çalışmaya katıldı. Sonuçlar , nörobilim alanındaki en yüksek dereceli tıp dergisi olan Lancet Neurology’de yayınlandı .

Çalışma, Avrupa Epilepsi Beyin Bankası’ndan elde edilen verilere dayanmaktadır ve Avrupa Referans Ağı (ERN) EpiCARE bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamlı işbirliği, araştırmacıların ameliyattan sonraki 5 yıla kadar 2000 ile 2012 yılları arasında ameliyat edilen hastalarda kesin ve uzunlamasına nöbet serbestliği ve ilaçsızlık oranlarını belirlemesini sağladı. Daha önce hiç bu kadar büyük bir grupta cerrahi sonuçlar sunulmamıştı ve bu, on bir epileptojenik patoloji kategorisinin her biri için ayrı ayrı sonuç değerlendirmesine olanak sağlıyordu.

Çalışma, epilepsi cerrahisinin ne kadar başarılı olduğunu gösterdi; hastaların %72’si bir yılda, %68’i iki yılda ve %66’sı ameliyattan sonraki beş yılda nöbetsizliğe ulaştı. Sonuçlar, altta yatan patolojiye göre önemli ölçüde belirlendi. Tümörlü, vasküler lezyonlu ve hipokampal sklerozlu hastalar en sık nöbetsizliğe ulaşırken (2 yılda sırasıyla %78, %74 ve %72), histopatolojik lezyonu olmayanlar veya kortikal gelişimin spesifik malformasyon alt tipleri olan hastalar en kötüsünü yaptı. (nöbet geçirmeme oranları sırasıyla %54 ve %50). Beş yıl sonra, çocukların %45’i ve yetişkinlerin %28’i anti-nöbet ilaçlarını tamamen bıraktı. Daha uzun süreli epilepsi – ilk nöbetten ameliyat zamanına kadar – nöbetsizliğe ulaşma şansını olumsuz etkiledi.

Bu çalışma, epilepsi cerrahisinin başarısını ikna edici bir şekilde göstermektedir, ameliyatla karşılaşan hastalara beklenen sonuç oranları hakkında tavsiyede bulunmaya yardımcı olur ve erken epilepsi cerrahisinin sonucu iyileştirdiği fikrini daha da destekliyor.

Kaynak: https://www.cureepilepsy.org/news/european-wide-study-confirms-long-term-outcome-of-epilepsy-surgery/

Kavramlar

Vasküler lezyon: Damarsal sorunlar

Hipokampal skleroz: Genelde ön temporal lob bölgesinde EEG’de görülen tipik dikenli/keskin dalgalar

Patoloji: Hastalık sonucu organlarda, hücresel düzeyde meydana gelen değişiklikleri inceler.

Epileptojenik patoloji: Farklı sağlık sorunu nedenlerle nöronların fazla elektrik üretmesi nedeniyle oluşan hücre grubunun incelenmesi

Histopatolojik lezyon: Dokunun zarar görmüş olduğunu dokuların incelenmesiyle tespit edilmesi

Malformasyon: Kusurlu oluşum veya herhangi bir sakatlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.