Haberler

225 milyon görüntü kullanılarak insan beyin korteksinin 3D haritası oluşturuldu

Google ve Harvard Üniversitesi’ndeki Lichtman Laboratuvarı çalışanları, 225 milyon görüntüyü bir araya getirerek 1.4 petabaytlık bir harita oluşturdu. Çalışmayla en kapsamlı insan beyin atlasının oluşturulması planlanıyor.

Sadece bir nörona bağlanan yaklaşık 4000 gelen aksonun renk kodlu haritasından belli bir kesim. Haritayı açtığınızda bu görüntüye yenilerinin eklendiğini göreceksiniz.

Atlasta; Dil, algı, düşünme gibi karmaşık işleri yapan serebral korteksin yapısına ışık tutuyor. Bu haritadaki görüntüler, insan beyninin temporal lob kısmından mikroskobik bir dilim çıkarılması ve bu çıkarılan kısmın reçine içine konmadan daha iyi görsel elde edebilmek için boyanmasıyla ortaya çıktı.

Sadece bir nörona bağlanan 4000 gelen aksonun renk kodlu haritasında bekledikçe ortaya çıkmaya devam eden görüntüsünden bir kesim

Bilim insanları çıkardıkları cerrahi numuneyi, 5300 parçaya böldü. Her bir bölünmüş parça, 30 nanometre kalınlığına denk geliyordu. Bu işlemle, 225 milyon 2d görüntü oluşturuldu. Google H01 veri kümesi olarak adlandırdığı sonuç, belli algoritmalarla görüntülerin birleştirilerek serebral korteksin haritası oluşturulmasıyla elde edildi.

L2 ara nöronların bir kesim. Bekledikçe daha detaylı hale gelmektedir.

Elde edilen görüntülerin insan beyninin milyonda biri olarak nitelendiriliyor. İnsan beyninin tamamı oluşturulmasının ne kadar zaman alacağı ve neleri ortaya çıkarılacağı merak ediliyor. Milyonda biri olarak nitelendiren kısmın 1.4 petabaytlık olması ve yavaş yüklenen kısımların olması, teknik altyapının iyileştirilmesi gerektiriyor. 1. petabayt, 1024 terabayt olarak ifade ediliyor. 1.4 petabayt, Yaklaşık 50 000 tane 32 gblık flash bellek veya akıllı telefonun hafızasına denk geliyor.

Harita, birden fazla noktanın haritalandırılmış haline de elde edilmesini sağladı. Her geçen gün yenisi ekleniyor.

Çalışmaya dair makale: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.05.29.446289v1.full

Oluşturulan haritalar: https://h01-release.storage.googleapis.com/gallery.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.