225 milyon görüntü kullanılarak insan beyin korteksinin 3D haritası oluşturuldu
Google ve Harvard Üniversitesi’ndeki Lichtman Laboratuvarı çalışanları, 225 milyon görüntüyü bir araya getirerek 1.4 petabaytlık bir harita oluşturdu. Çalışmayla en kapsamlı insan beyin atlasının oluşturulması planlanıyor.
Atlasta; Dil, algı, düşünme gibi karmaşık işleri yapan serebral korteksin yapısına ışık tutuyor. Bu haritadaki görüntüler, insan beyninin temporal lob kısmından mikroskobik bir dilim çıkarılması ve bu çıkarılan kısmın reçine içine konmadan daha iyi görsel elde edebilmek için boyanmasıyla ortaya çıktı.
Bilim insanları çıkardıkları cerrahi numuneyi, 5300 parçaya böldü. Her bir bölünmüş parça, 30 nanometre kalınlığına denk geliyordu. Bu işlemle, 225 milyon 2d görüntü oluşturuldu. Google H01 veri kümesi olarak adlandırdığı sonuç, belli algoritmalarla görüntülerin birleştirilerek serebral korteksin haritası oluşturulmasıyla elde edildi.
Elde edilen görüntülerin insan beyninin milyonda biri olarak nitelendiriliyor. İnsan beyninin tamamı oluşturulmasının ne kadar zaman alacağı ve neleri ortaya çıkarılacağı merak ediliyor. Milyonda biri olarak nitelendiren kısmın 1.4 petabaytlık olması ve yavaş yüklenen kısımların olması, teknik altyapının iyileştirilmesi gerektiriyor. 1. petabayt, 1024 terabayt olarak ifade ediliyor. 1.4 petabayt, Yaklaşık 50 000 tane 32 gblık flash bellek veya akıllı telefonun hafızasına denk geliyor.
Harita, birden fazla noktanın haritalandırılmış haline de elde edilmesini sağladı. Her geçen gün yenisi ekleniyor.
Çalışmaya dair makale: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.05.29.446289v1.full
Oluşturulan haritalar: https://h01-release.storage.googleapis.com/gallery.html