Haberler

Pediatrik Epilepsilerde Solunumu Durduran Beyin Bölgesi Belirlendi

Iowa Üniversitesi’ndeki (IU) sinir bilimciler, bir nöbet sırasında solunum kaybına yol açan beynin bir bölgesini belirledi. Söz konusu araştırma, seçkin makalelerin yayınlandığı JCI Insight dergisinde 12 Martta yayınlandı.

Epilepside beklenmeyen ani ölümü (EBAÖ / SUDEP) tahmin etmek,tedavi etmek ve önlemek için büyük sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Yüz yılı aşan bir süredir nöbetlerin insanların nefes almasını durdurduğu biliniyor,ancak bu durum pek ciddiye alınmamıştı. Son zamanlarda IU’da ve başka yerlerde yapılan araştırmalar, nöbet kaynaklı solunum durmasının kontrolsüz epilepsisi olan bireylerde en sık ölüm nedeni olan EBAÖ/SUDEP’te kritik bir rol oynadığını düşündüren kanıtlar bulmaya başladılar.

Yeni çalışmada, Beyin Cerrahı Brian Dlouhy liderliğindeki IU ekipi tarafından 3 ila 17 yaş arasındaki sekiz pediatrik epilepsi hastaları üzerinde yapıldı. Bu hastaların implante edilmiş intrakraniyal elektrotlarla nöbet haritalanması yapıldı.

Erişkinlerde yapılan çalışmalar, amigdalanın nöbet kaynaklı solunum kaybı (apne) için önemli rol oynadığını göstermiştir, ancak epilepsili çocuklar için amigdala ve solunum kaybı için ciddi çalışmalar yapılmamıştı.

İmplante edilmiş elektrotlardan sürekli beyin kayıtları ve nefes alıp vermeli takibe alındı. Araştırmacılar, amigdalanın spesifif (medial) bir alt tabakasının çocukların beyninde kritik bir bölge olduğunu tespit etti. İki hastada nöbetler amigdalaya ulaştığında solunum kaybı olduğunu gözlemlediler. Aynı zamanda beynin diğer bölgeleri uyarılmadan amigdalanın elektriksel uyarılması hastaların hepsinde apne üretti. Bu etkiler, çocukların yaşına ve epilepsi türüne bağlı değildi.

Çocukların hiçbiri stimülasyon denemeleri sırasında nefes almayı bıraktıklarının farkında değildi. Normal bir kişi nefes alamadığında stres yaşar ve rahatsızlık olur. Bu stres ve rahatsızlık çocuklarda yoktu.

Iowa Sağlık Hizmetleri üyesi ve Nörobilim Enstitüsü Yardımcı Doçent olan Dlouhy, ‘Hastaların farkındalık veya uyarı eksikliği olduğunda yetişkin hastalarda gördüğümüz nefes almayı bıraktıklarını, bu durumun SUDEP’te kritik olabileceğini düşünüyoruz.’ dedi.

Son olarak, yeni çalışma çok sayıda hasta ve beyin bölgesi içerdiğinden, ekip birçok beyin kaydından veri topladı. Ekip, çocuk beyninden 45 stimülasyon alınan verilere ve 210 stimülasyon denemesine dayanan makine tabanlı bir öğrenme algoritması (yapay zeka) kullandı. Ekip, amigdalada solunumu engelleyen odaklanmış bir bölge belirledi. Araştırmacılar, Amygdala Inhibition of Respiration (Amigdala Solunum İnhibisyon) adını verdiler. ‘AIR’ olarak kısalttılar. Bu bölge, bazal çekirdeklerin medial alt bölgesi, kortikal ve medial çekirdekler, amigdala geçiş alanları ve aralanmış nöronları içermektedir.

Dlouhy, ‘Nöbetlerin hangi amigdaladan kaynaklandığının tespit edilmesi EBAÖ/SUDEP’i önlemenin bir anahtarı olabilir.’ diyor ve ekliyor:

‘AIR bölgesinin daha kapsamlı bir şekilde araştırılması, hangi hastanın en büyük SUDEP (EBAÖ) riski altında olduğunu belirlemek için değerli olabilir. Hatta, nöbet kaynaklı apneyi ve SUDEP’i (EBAÖ) önlemek için terapötik bir hedef sağlayabilir.’

Araştırmaya ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.