Haberler

Epilepsi ve Yaşam Platformu’ndan epilepsi hastalarının sorunlarının çözümü için bir adım daha

Ülkemizde yaklaşık 950 bin civarı epilepsi hastası olduğu tahmin ediliyor. Geçirdiği ameliyatla epilepsiyi yenen, Epilepsi ve Yaşam Platformu kurucusu ve başkanı Ebru Öztürk, açıklamalarda bulundu.

Epilepsi hastalarının engellilik derecesinin hesaplanması ve ehliyet konularındaki sorunların olduğunu ve düzenlenmesine yönelik taleplerinin olduğunu belirtti.

“Nöbet geçirmemiş epilepsi hastalarının ehliyeti ilaç kullandıkları için iptal edilecek.”

Epilepsi hastalarının en büyük taleplerinden de ehliyet almak olduğunu vurgulayan Öztürk, 2015’te yapılan düzenlemeyle 5 yıl nöbet geçirmeyen ve ilaç kullanmayan epilepsili hastalarının ehliyet verilebildiğini anımsattı.

Öztürk, “Nöbetleri bitmiş, 5 yıl nöbet geçirmeyen ama ilaç kullanmaya devam eden epilepsi hastalarına da ehliyet verilmesini talep ediyoruz. Tıpkı şeker, tansiyon hastaları gibi düzenli ilaç kullanan epilepsi hastaları da araba kullanabilir. Bunun araba kullanmaya engel bir yanı yok.” diye konuştu ve ekledi:

“Gelecek yıl ehliyetlerin yenilenme süreci tamamlanacak. Bu aşamada nöbet geçirmemiş epilepsi hastalarının ehliyeti sırf ilaç kullandıkları için iptal edilecek.”

“Dünyada engel derecesi belirlenemeyen tek hastalık epilepsi”

Öztürk, epilepsi hastalarının engel derecelerinin nöbet sayısı, tipi,sıklığı gibi faktörlerin dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini ve hastalığı yenen kişilerin ehliyet alma konusundaki problemlerinin giderilmesi için mücadele ettiklerini konuyla ilgili taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, İçişleri ve Sağlık bakanlıklarına ilettiklerini söyledi.

Şu anki prosedürlerden söz eden Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyada engel derecesi belirlenemeyen tek hastalık epilepsi. Ne engelli ne de engelsiz kategorisindeyiz. Çünkü epilepsi nöbetleri senede bir kere gelip, bir dakika sürebiliyor ve bunun yılda bir kez çekilen EEG’de çok büyük şans. Bu sebeple tam olarak engel oranının belirlenmesi mümkün olmuyor. Fakat kurullarda hastanın doktorundan da bilgi alarak epikriz raporlarından çok doktorunun raporu, hastanın durumuna göre nöbet sayısı, tipi, sıklığı gibi faktörler de dikkate alınırsa daha sağlıklı bir engel oranı belirlenebilir. Biz bunu talep ediyoruz.”

29 Temmuz Çarşamba görüşmeye gidilecek

Seslerini yetkililere duyurmak ve 950 000 epilepsi hastasının sorunlarına çözüme kavuşturmak olduğunu söyleyen Öztürk, ” Yaşadığımız sıkıntılar, talep ve önerilerimize ilişkin 29 Temmuz Çarşamba günü Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuruda bulunacağız.” dedi.

Engellilerin istihdam edilmesini sağlamak için hazırlanan proje için 23 Temmuz tarihindeki İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ile yapılan görüşme

Ehliyet ve engellilik derecesine yönelik taleplerden bazıları

Epilepsi ve Yaşam Platformu’nun engellilik ve ehliyet üzerine hazırlamış olduğu yasa tasarısı önerisi mevcut. Bu önerilerde epilepsi hastalarının sorunları tespit edilerek ve diğer ülkelerin epilepsili bireylere yönelik yasalar incelenerek hazırlanmış.

Engellilik derecesine yönelik taleplerin bazıları

  • Günlük aktiviteleri engellemeyen ancak gerçekleştirmeyi güçleştiren nöbetler
    • Bilinci etkilemeyen fokal motor nöbetler için ayda 1 veya daha fazla nöbet varlığında, tedaviye rağmen (uygun ilaç ve yeterli dozda) nöbetlerin en az 6 aydan beri devam etmesi durumunda olanlar için engel oranı %40.
    • Bilinci etkilemeyen, duyusal belirtilerle seyreden ayda 1’den daha az seyrek nöbetleri olan hastalar için %15.
  • Bazı günlük aktiviteleri engelleyen nöbetleri olan, düşmeye neden olan, motor semptomlu bilinci etkilen veya etkilemeyen ayda 1 veya daha fazla nöbet varlığı, tedaviye rağmen (uygun ilaç ve yeterli dozda) nöbetlerin en az 6 aydan beri devam etmesi durumunda engellilik oranı %40-60 arası.
    • Nöbetlerin seyrek olarak gündüz/uyanık olması engelliliği %50-65 artırır.
    • Sık nöbetlere bağlı ciddi bedensel travma öyküsünün belgelenmesi engelliliği en az %80 artırır.

Ehliyet alımına yönelik taleplerin bazıları

Şu anki yönetmelikte ilaç kesilmiş olması şartı var. Yönetmelikteki ilacı bıraktıktan sonra 5 yıl geçmesi şartı nedeniyle, epilepsi teşhisi konmuş 5 yıl geçmiş ve ilaç kullanmaya devam etmek zorunda kalanların ehliyetinin iptal olmaması için düzenleme yapılması talep ediliyor.

“İlacı kesilmiş olmak” şartının kaldırılması ve düzenli ilaç kullanmak zorunda olan epilepsi hastalarının da ehliyet alabilmesinin önü açılması ve 5 yıllık sürenin kısaltılması talep eidliyor.

Epilepsi ve Araç Kullanımı

Epilepsi ve Araç Kullanımı hakkında daha fazlası için tıklayınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.