Haberler

Engelli öğrenciye yapılan ayrımcılığa ceza

Ankara’nın bir ilçesinde yaşayan H.T. isimli kadın isimli kadın, özel öğretim 3. sınıf olan epilepsi hastası oğlu A.H.Y.T’nin sabah programına gitmesi durumunda sağlık sorunlarında artış meydana getireceği belirterek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu.

H.T. , özel öğretimleri için öğlenci programının açılmasını ve beraberinde servis hizmetinin de aynı şekilde sağlanmasını istedi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okula ilave öğlenci sınıfının açılmasını uygun gördü, bu programa kayıt yaptıracak öğrencilere okul servisi tahsisini reddetti. Gerekçe olarak, “Kamu zararı olacağını” iddia etti. Bunun üzerin H.T., Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvurdu.

‘Yasak ihlal edildi’

Başvuruyu inceleyen TİHEK, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ayrımcılık yasağına ihlal ettiğine hükmederek 2 bin TL tutarında idari para cezası kesti. Para cezası 6701 sayılı Kanun’un 25. Maddesi’nin 2. fıkrası uyarınca uyarı cezasına dönüştürüldü. Kararın gerekçesine, “Üç öğrenci için ayrı bir rehber personel ve ayrı bir servis aracının tahsis edilmesinin ek bir maliyet getireceğinin kabulünün gerektiği, ancak söz konusu maliyetin aşırı ve orantısız bir yük getireceğine dair emarenin mevcut olmadığı belirtildi. Eğitim hizmetlerinin engelli öğrencilerin sağlık durumları ile sosyal, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarının da dikkate alınarak ve çocuğun üstün yararı gözetilerek sunulması gerektiği vurgulandı.

TİHEK, sosyal medya hesabından böyle duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.