Haberler

Dirençli epilepsili kadınlar için önce gebelik mi yoksa cerrahi mi?

Araştırmayı Hindistanlı bilim insanları yaptı. Epilepsi hastası kadınların sıkça sorduğu “Acaba epilepsi hastalığını yenmek için cerrahi tedavisi mi yaptırsam yoksa çocuk sahibi olduktan sonra mı olsam?” sorusuna yanıt vermek için araştırma yaptı.

Araştırmacılar, 1998-2015 arasındaki epilepsi ve gebelik sistemine kayıtlı epilepsi cerrahisi uygulandıktan sonra gebelik süreci yaşayan ve gebelik süreci yaşadıktan sonra epilepsi cerrahisi olan kadınların kayıtları incelendi. Gebeliğin anne ve bebeğe olan etkileri araştırıldı.

Kayıtları incelenmesi sırasında sınıflandırılma yapıldı. Sınıflandırma şu şekilde yapıldı:

  • İlaca dirençli fokal (parsiyel) epilepsisi olan kadınlar (WWE)
  • İlaca dirençli fokal (parsiyel) epilepsili olan ve cerrahi uygulanmış kadınlar ‘WWE-S’ olarak sınıflandırıldı. Bu grup ‘WWE-SF’ ve ‘WWE-PF’ olarak iki gruba ayrıldı.
  • İlaca dirençli fokal (parsiyel) epilepsili olan ve gebelikten önce cerrahi olan kadınlar ‘WWE-SF’ olarak sınıflandırıldı. Bu grupta gebeliğini tamamlamış 67 kadın vardı.
  • İlaca dirençli fokal (parsiyel) epilepsili olan ve gebelikten sonra cerrahi olan kadınlar ‘WWE-PF’ olarak sınıflandırıldı. Bu grupta gebeliğini tamamlamış 7 kadın vardı.
  • Hamileliklerinin maternal ve fetal sonuçları için gebelikleri ilaçla yönetilen fokal (parsiyel) epilepsi kadınlar ‘WWE-M’ olarak gruplandırıldı. Aynı zamanda bu grup karşılaştırma grubuydu. Bu gurupta 134 kişi vardı. WWE-S grubundaki kişilerce yaşça eşitlenmişti. Gebelik sonuçları, sağlık durumları ve ilaç kullanımları gibi bilgileri içeren bilgiler kayıt sisteminden elde edildi.

İki grupta nöbet geçiren kişiler karşılaştırıldığında, gebelikten önce cerrahi geçirenlerde (WWE-SF) ilaçla gebelik yönetilenler (WWE-M) grubuna göre daha az arttı. İlaçların artırımında da benzer durum söz konusuydu.

Gebelikten önce cerrahi geçirenler(WWE-SF) ile ilaçla gebeliği yönetilenler (WWE-M) erken doğum karşılaştırılması yapıldığında gebelikten önce cerrahi geçirenlerde daha fazlaydı.

Hamilelik sonrası cerrahi olanlar (WWE-PF) ile gebelikten önce cerrahi geçirenler (WWE-SF) hamilelik sırasındaki ilaç dozundaki artış ve nöbetlerdeki artış yönünden kıyaslandığında gebelikten önce cerrahi geçirenlerde (WWE-SF) daha az doz artışı ve nöbetlerde artış vardı.

Gebelik sürecinde anne karnındaki bebekler nasıl etkilendi?

Erken doğum gebelikten önce cerrahi olanlarda(WWE-SD) ilaç kullanarak gebeliği yönetilenlere (WWE-M) göre daha fazlaydı.

Düşük, major konjenital malformasyon (bebeklerde doğumsal kusurlar) ve 1 yaş öncesi gelişimsel sorunlar arasında her iki grup için oluşturulan istatistikler anlamlı değildi.

Araştırmayla varılan sonuç neydi?

Ameliyat geçiren fokal (parsiyel) dirençli epilepsisi olan kadınlar, hamilelik sırasında nöbetlerin daha iyi kontrol edilmesini ve anti epileptik ilaçların doz yükünün, yalnızca ilaçlarla yönetilen fokal (parsiyel) epilepsili (WWE) kadınlara göre daha düşük olmasını bekleyebilir.

Kaynakça

  • https://www.cureepilepsy.org/news/women-with-drug-resistant-epilepsy-surgery-or-pregnancy-first/
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/epi.16613

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.