Haberler

Denizli’de iğrenç olay! Türk basınına ve yetkililere tepkiler var

Suriyeli 9 yaşındaki zihinsel engelli ve epilepsi hastası Ryan (Reyan) isimli bir kız 16 yaşındaki Türk genç tarafından tecavüz edildi.

Olay, 10 Haziran sabahı Denizli’de yaşandı. Arap basınındaysa 15 Haziran’da haberleştirildi. Haberin,”epilepsy” kelimeleriyle etiketlenmesiyle diğer coğrafyadaki insanlara da ulaştı.

Türk basının hiçbir şekilde haber yapmaması ve yetkililerin duyarsız kaldığı iddiasıyla tepkiler var. Aile, Suriye Tv’ ye olayı anlattı.

Özellikle “Tecavüz eden biri nasıl serbest dolaşabilmiş?” diye tepkiler var.

Olay, iddiaya göre Denizli ilinin Deliktaş Mahallesinde yaşandı.

Olay nasıl oldu?

Ryan(Reyan) annesine yaşadıklarını anlatmayı başardı. Annesi ondan alıntı yaparak şu açıklamayı yaptı:

10 Haziran sabahı parka giden Ryan (Reyan), tatlı vereceği bahanesiyle 16 yaşındaki Türk erkek çocuğu tarafından kandırıldı. Küçük kız, Dilektaş terk edilmiş bir eve götürüldü. Burada 16 yaşındaki genç tarafından bağlanıp tecavüz edildi. Her bağırdığında ve direndiğinde dövüldü.

16 yaşındaki genç, tecavüz ettikten sonra Ryan(Reyan)’ı bağlı şekilde bıraktı. Bir şekilde halatı çözüp kaçmayı başardı.

Annesi, Ryan(Reyan)’ın eve yarı çıplak şekilde geldiğini ve ondan kandığını görünce hemen ambulansı aradığını belirtti. Ambulansla en yakın hastaneye götürüldü.

Kısa sürede yargılanmanın bitmesini istiyor

Annesi, hastaneye götürüldükten sonra polislerin geldiğini, tüm tıbbi raporların kopyalarının verilmediğini iddia etti. Ertesi gün, yürütülen araştırmalar neticesinde fail yakalanıp karakola getirildi. Burada, Ryan(Reyan) tarafından teşhis edildi.

Ryan(Reyan) annesi, “Polis,1 aydan-3 aya kadar süren mahkeme tarihini bekleyin.” dediğini iddia etti. Ryan(Reyan) annesi, yargılama olana kadar tutuklu kalmasını istiyor.

Yardım bekliyor

Ryan(Reyan) annesi, eşinin 2011’de başlayan Suriye İç Savaşı’nın ilk aylarında Halep’in Maysaloun bölgesinde tutuklanmasından sonra Esad güçlerince işkence edilerek öldürüldüğünü söylüyor.

Ryan(Reyan), annesi ve 2 kız kardeşiyle (13 ve 11 yaşlarında) birlikte teyzesinin yanında yaşıyor.

Suriye tarafında %75 engelli olmasına rağmen, Türkiye’de %25 engel raporu verildi. Kızılay kartla verilen para yardımından başka gelir olmadığı için kızını tedavi ettiremediğini belirtiyor. Yardım beklediğini söylüyor.

Rapor oranının düşük olması nedeniyle suçlunun cezasının azalmasından endişe ediliyor. 16 yaşındaki gencin ailesi tarafından uygulanabilecek baskıdan ve olası şiddetten endişe ediyorlar.

Ülkemizdeki epilepsi hastalarının, “Epilepsi hastaları için engel oranı farklı şekilde hesaplanmalı. Bu hesaplamalarla engel oranları düşük çıkıyor ve engelli-engelli olmayan arasında kalıyoruz. Hiçbir sosyal haklardan yararlanamıyoruz.” şikayetiyle benzer bir durum mu bilinmiyor.

Türk basınına tepki var

2018’de Denizli’nin Kale ilçesinde 10 kişi 14 yaşındaki bir kız çocuğu N.D’ye tecavüz etmişti. Basın bunu duyurmuştu. Olay duyulduğu anda tepkiler büyümüştü. Yapılan çalışmalar neticesinde 5 şüpheli yakalanmış, 5 şüpheli yakalanamamıştı. Olay şiddetlenmeye başlayınca, o bölgede yaşayan 30 aile aile tahliye edilmişti ve Suriyelilerin tahliyesinin devam edeceği açıklanmıştı.

Bu olay için yayın yasağı gelmişti.

“Suriyelilerin tecavüz etmesini duyuran basın yayın organları, Türk gencinin tecavüz etmesini neden duyurmuyor.” diye tepki var.

Yetkililere tepkiler var

Sosyal medya kullanıcıları Türk yetkililere tepkileri var.

Engel oranındaki farklılığın hukuki neticelerinin ağır olabileceği düşünülüyor. Aynı zamanda “Yetkililer oranı düşürerek ve basın yer vermeyerek olayı örtbas edecek. Kendi vatandaşını koruyacak.”

şeklinde yorumlar yapılıyor.

Toplumumuz duyarsız kalmadı

Olayı öğrenenler tepkilerini dile getirmeye başladı. “Özellikle “İnsan, insandır. “Suriyeli olmadı fark etmez, yapılan yanlış.” ifadeleriyle ReyanaSesOl etiketiyle Ryan(Reyan)’ın sesi olmaya çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.