Haberler

Covid-19 (koronavirüs) ve Epilepsi (sara)

Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle epilepsi hastaları ve hasta yakınları ‘Acaba epilepsi hastaları nasıl etkileniyor?” diye araştırmaya başladı.

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, Türk Nöroloji Derneği gibi dernekler açıklamalar yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü,diğer ülkelerdeki epilepsi dernekleri ve vakıfları da açıklama yaptı.

Yapılan açıklamalara istinaden bu video hazırladık.

Bazı dernek ve vakıfların yaptığı açıklamalardan kesitler

Türk Nöroloji Derneği Covid-19 Bilgi Kaynağında yer alan bilgiler

Epilepsili hastanın covid-19 hastalığına yakalanma riski genel topluma göre daha fazla değildir. Herkesin aldığı önlemleri alması yeterlidir.

Epilepsi hastalığı için kullanılan ilaçlar enfeksiyonlara yatkınlığa neden olmaz, bağışıklık sistemini zayıflatmaz.

Epilepsili hasta da diğer insanlar gibi evde kalmalı. Diğer insanlardan uzak durmalı. Sık sık ellerini en az 20 sn. yıkamalı. Dengeli beslenmeli. Çalışması gerekiyorsa ve nöbetleri kontrol altındaysa, gerekli önlemleri almak kaydıyla işe gitmesine engel özel bir durumu bildirilmemiştir.

Eğer hastalanırsanız diğer insanlar gibi maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Epilepsili hastanın covid-19 ‘dan daha ağır bir şekilde etkileneceğine dair bir bilgi yoktur. Ancak epilepsili hastaların yüksek ateş ile ve enfeksiyon hastalıkları sırasında ya da uykusuzlukla nöbetlerinin tetiklenebileceği bilinmektedir. Bu nedenle bu tür hastalıklar nöbet kontrolünü bozabilir.

Ateş olması halinde parasetamol kullanılabilir. İbuprofen bu hastalıkta önerilmemektedir.

Kaynakça: https://www.noroloji.org.tr/menu/158/covid-19-bilgi

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği’ndeki Covid-19 açıklaması

Epilepsili hastanın covid-19 hastalığına yakalanma riski genel topluma göre daha fazla değildir. Herkesin aldığı önlemleri alması yeterlidir.

Epilepsi hastalığı için kullanılan ilaçlar enfeksiyonlara yatkınlığa neden olmaz, bağışıklık sistemini zayıflatmaz.

Epilepsili hasta da diğer insanlar gibi evde kalmalı. Diğer insanlardan uzak durmalı. Sık sık ellerini en az 20 sn. yıkamalı. Dengeli beslenmeli. Çalışması gerekiyorsa ve nöbetleri kontrol altındaysa , gerekli önlemleri almak kaydıyla işe gitmesine engel özel bir durumu bildirilmemiştir.

Eğer hastalanırsanız diğer insanlar gibi maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Epilepsili hastanın covid-19 ‘dan daha ağır bir şekilde etkileneceğine dair bir bilgi yoktur. Ancak epilepsili hastaların yüksek ateş ile ve enfeksiyon hastalıkları sırasında ya da uykusuzlukla nöbetlerinin tetiklenebileceği bilinmektedir. Bu nedenle bu tür hastalıklar nöbet kontrolünü bozabilir. En iyisi evde kalmak ve sosyal izolasyon yaparak enfeksiyondan korunmaktır. Ateş olması halinde parasetamol kullanılabilir. İbuprofen bu hastalıkta önerilmemektedir.

Kaynakça: http://www.turkepilepsi.org.tr/4/haberler/490/epilepsili-hasta-ve-koronavirus-covid-19

İLEA’nın açıklaması

Epilepsi hastaları ve aileleri için SSS

Epilepsili kişilerde COVID-19 enfeksiyonu riski daha yüksek mi?
Genel olarak, şu anda genel popülasyona kıyasla epilepsili kişilerde artan enfeksiyon riski kanıtı yoktur.

İlaçlara nöbet geçirmeyen veya nadiren nöbet geçiren ve başka sağlık sorunları olmayan insanlar artmış risk altında değildir.

Bazı insanlar için epilepsi, bir sendromun veya diğer koşullarla birlikte epilepsinin bir parçasıdır. Bu kişilerin epilepsilerine ek olarak başka sağlık sorunları da olabilir. Bu sağlık sorunları bağışıklık sistemini etkiliyorsa, enfeksiyon riski artabilir. Zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde, yaşlılarda ve diyabet, kanser, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve kronik akciğer hastalığı gibi bazı uzun süreli rahatsızlıklarda risk artar.

Kontrol edilemeyen nöbetleri, özellikle ateş veya enfeksiyonla tetiklenen nöbetleri olan insanlar, enfeksiyon anında artan nöbetlere karşı daha savunmasız olabilirler, ancak henüz bir kanıt yoktur. En önemli şey, epilepsisi olanların düzenli ilaçlarını almaya devam etmelerini ve diğer nöbet tetikleyicilerinden (örneğin alkol, uyku yoksunluğu) kaçınmasını sağlamaktır.

Epilepsisi olan kişiler COVID-19’dan kaynaklanan komplikasyon riski altında mıdır?

Bağışıklık sistemi bozulmuş veya devam eden tıbbi zorlukları olan herkesin komplikasyon riski daha yüksek olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), muhtemelen kronik nörolojik bir durum olduğu için ciddi COVID-19 enfeksiyonu riskini artırabilecek bir durum listesine epilepsi dahil etmiştir. İngiltere, kronik nörolojik rahatsızlıkları olan (epilepsi belirtmeden) insanları “risk altında” bir grup olarak dahil etmiştir.

Nöbet önleyici ilaçlar COVID-19 enfeksiyonu veya COVID-19 enfeksiyonu komplikasyonları riskini artırır mı?

Hayır – anti-nöbet ilaçları almanın enfeksiyon veya ciddi komplikasyon riskini arttırdığına dair bir kanıt yoktur.

Epilepsisi olan birine COVID-19 bulaşmışsa nöbetler kötüleşebilir veya daha sık olabilir mi?

Şimdiye kadar, bilgiler, epilepsili çoğu insan için enfekte olursa kötüleşme riskinin düşük olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, genel olarak, hastalanmak ve özellikle ateşlenmek nöbetleri daha sık hale getirebilir. Hastalık vücudu stres altına alır ve stres de nöbet riskini artırabilir.

Kaynakça: https://www.ilae.org/patient-care/covid-19-and-epilepsy/for-patients

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.