Haberler

Bir beyin enziminin nöbetlerde etkisi olduğu keşfedildi

Citizens United for Research in Epilepsy (CURE)’nin finanse ettiği araştırma, beyinde bulunan 5-ITU adı verilen bir adenosin kinaz inhibitörünün beyindeki adenosin seviyelerinin arttırdığını ve nöbetlerden koruduğunu buldu.

Türkçesi “Epilepsi Araştırmaları için Birleşmiş Vatandaşlar” olan Citizens United for Research in Epilepsy (CURE)’nin finanse ettiği araştırmayı, Dr.Detlev Boison ve ekibi yaptı.

Epilepsiye birçok nedenle ortaya çıkabilir. Bunlardan bazılarıysa şunlardır:

  • Şiddetli sarsıntı
  • Beyin enfeksiyonu
  • Ateş kaynaklı nöbet
  • İnme

Epilepsiye yol açan bu gibi nedenler “edinilmiş” faktörler olarak adlandırılabilmektedir.

Beyindeki adenosin (ADO) adı verilen doğal olarak oluşan bir madde, aşırı nöral aktiviteyi azaltarak ve sinir hücrelerindeki DNA’yı epilepsi gelişiminde bulunan değişikliklerden koruyarak koruyucu bir rol oynuyor.

Beyindeki ADO seviyeleri, adenosin kinaz (ADK) adı verilen bir enzim tarafından düzenleniyor ve beyin yaralanmaları genelde ADK seviyelerini yükselten bir dizi olayları tetikliyor. Dr.Detlev Boison ve ekibi, 5-ITU verilen bir ADL inhibitörünün beyindeki ADO düzeylerini artırdığı ve nöbetlerden koruduğunu buldular.

Araştırma nasıl yapıldı?

Ekip, 5-ITU’nun kısa süreli tedavisinin epilepsi gelişimini uzun vadede durdurabileceği düşüncesiyle yola çıktı. Bunu araştırmak için, yaralanmadan iki hafta sonra nöbetler görülen bir fareyi edinilmiş epilepsi modeli olarak kullandılar.

İlk önce 5-ITU’tu uygulayacak noktalar belirlendi. Ekip, iki hafta boyunca ADK seviyelerindeki ve EEG’deki değişikliklerle birlikte fare modellerinde beyin dokusundaki hasarın ilerlemesini izledi ve yaralanmadan sonra farklı günlerde numune kontrollerini analiz ettiler. Yaralanmadan sonraki 3.günden 14. güne kadar, beynin hipokampüs adı verilen bölgesinde nöron kaybı ve zedelenmesiyle birlikte ADK seviyelerinin arttığını gözlemlediler. Bu süre zarfında, EEG görüntülerindeki değişiklikleri de izlediler.

Ekip,Önce 5-ITU’nun ADK seviyelerinin ilk yükseldiği zaman uygulanması gerektiği için yaralnmadan sonraki 3. günden başlayarak sadece 5 gün boyunca verdi ve fareleri yakından takip etti. 6 hafta sonra, 5-ITU ile tedavi edilen farelerin beyin dokusundaki hasarın daha az olduğunu ve ADK seviyelerini önemli ölçüde azalttığını ve kontrol grubuna göre daha az nöbet geçirdiğini buldu. Bu değişiklerinin 9. hafta sonrasında bile devam ettiğini buldular.

Epilepsi hastaları için ne gibi faydaları olabilir?

ADK’nin kısa süreli inhibisyonunun keşfedilmesi, uzun süreli antiepileptojenik etkiye yol açar. Özellikle, ADK inhibitörlerinin uzun süreli kullanımından kaynaklanan potansiyel toksisiteleri ve dayanılmaz yan etkileri önleyebileceğinden, bu umut verici bir tedavidir. Bu tedavi, epilepsi için gerçek bir tedavi olabilir.

Antiepileptojenik tedaviler, nöbet olmayacak şekilde süreci değiştirir.

Boison’un bu araştırması, bir gün klinik çalışmalarda test edebilecek ve daha seçici ve gelişmiş bileşiklerin geliştirilmesini destekleyebilir.

  • https://www.cureepilepsy.org/news/adenosine-kinase-adenosine-epilepsy/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.