Epilepsi Sendromları

Refleks Epilepsiler

Refleks epilepsi, hastanın çevresindeki belirli unsurlardan etkilenerek nöbet geçirdiği epilepsilerdir. Yanıp sönen ışıklar, patlayan flaş,ışık paternleri, yükses ses gibi birçok unsurlara tepki olarak nöbetler görülür. Bu unsurlardan biri de olabilir, birkaçı da olabilir. En yaygın türü ışığa duyarlı epilepsidir.

Refleks epilepsilerde en sık görülen nöbet türü jeneralize tonik-klonik nöbetlerdir.Diğer nöbet türleri arasında absans nöbetler ve miyoklonik nöbetler bulunur.

Işığa duyarlı (fotosensitif) epilepsilerde nöbetler genelde primer jeneralize nöbet olarak görülür. Bazı durumlarda parsiyel nöbetlerde görülebilir.

Fotosensitif epilepsi, genellikle çocuklukta başlar ve erişkinliğe yaklaşırken sonlanır. Tüm fotosensitif epilepsilerin erişkinliğe yaklaşırken sonlanacağı anlamına gelmez. Genelde ışığa duyarlılığı olan anne ve babaların çocuğunda görülür.

Refleks epilepsilerde gelişim ve nörolojik muayene normaldir.

Nasıl tedavi edilir?

Refleks epilepsilerde en iyi yöntem tetikleyicilerden uzak durmaktır. Ancak bu söylendiği kadar kolay yapılabilecek bir şey değildir. Günlük hayatta tetikleyicilerden ne kadar uzak durulmaya çalışılsa da istemeden marul kalınabilmektedir.

Refleks epilepsiler az dozla ilaçla tedavi edilebilmektedir. Nöbetler azalsa veya sonlansa da duyarlılık yıllarca azalmayabilir.

Araştırma sonucunda fotosensitif epilepsileli hastaların tedavi edilemeyenlerin %75’lık kısmı 25 yaşından sonra da nöbet geçirmeye devam etmiştir.

Tedavi için kullanılan ilaçların etken maddeleri şunlarıdır:

  • Valproat
  • Klonazepam
  • Klobazam
  • Lamotrijin
  • Fenobarbital

Valproat etken maddeli, refleks epilepsileri için etkili ilaçlardır.

Kaynakça

  • https://www.epilepsydiagnosis.org/syndrome/reflex-epilepsies-overview.html
  • https://www.epilepsy.com/learn/types-epilepsy-syndromes/reflex-epilepsies

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.