Epilepsi Sendromları

Ayçiçeği Sendromu

Ayçiçeği sendromu nedir?

Ayçiçeği Sendromu olarak da bilinen bu ışığa duyarlı epilepsi formu, kızları (%75) erkeklerden daha fazla etkileyen nadir bir epilepsi şeklidir.

Nöbetler kişi belirli bir şeyler yaparken gerçekleşebilir. Bu durum parlak bir ışık kaynağına baktıklarında gerçekleşir. Örneğin, bir kişi elini gözlerinin önünde salladığında, nöbet tetikleyen titreşen bir desen oluşabilir.

Başlangıcı yaşı değişir, ancak genellikle 3 ila 10 yaşları arasındadır.
Normal veya zihinsel engelli çocukları etkileyebilir. Bu epilepsi formunun sebebi bilinmemektedir.

Bu ışığa duyarlı epilepsi formundaki nöbetler neye benziyor?

  • Ayçiçeği sendromu denmesine neden olan şey, nöbet geçiren kişi genellikle istemsiz bir şekilde ışık kaynağına döner ve elini gözünün önünde sallandırır.
  • Ayçiçeği Sendromundaki nöbetler, absans ve / veya miyoklonik nöbetlerle karakterize edilir.
  • Absans veya miyoklonik nöbeti takiben nadir de olsa jeneralize tonik-klonik nöbetler görülebilir.
  • Bu nöbetler genellikle çocuk güneş gibi parlak bir ışık kaynağına baktığında ve ellerini gözlerinin önünde salladığında ortaya çıkar.
  • Nöbetler, çocuk tekrar tekrar açılıp gözlerini kapattığında, birisi televizyon görüntüsünü oynattığında veya çocuk yakın mesafeden izlerken veya çocuk video oyunları oynarken hızlıca televizyon kanallarını değiştirdiğinde de ortaya çıkabilir.
  • Bu nöbetler ayrıca gerginlik ve endişe ile ilgili olabilir.

Ayçiçeği Sendromu kalıtsal mıdır?

Bu tür ışığa duyarlı epilepsinin (Ayçiçeği Sendromu) nedeni bilinmemektedir. Ailede nöbet veya epilepsi öyküsü yaygın değildir.

Kendiliğinden ortaya çıkan ışığa duyarlı epilepsi nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz tam bir öykü alacak ve çocuğunuzu muayene edecektir . Doktorunuz bir EEG (elektroensefalogram) sipariş edecek ve birçok durumda uzun süreli bir EEG veya video EEG gerekli olacaktır.

Ayçiçeği Sendromu olan çocuklarda EEG anormaldir. EEG genellikle, öncelikle kendi kendine indüklenen nöbet olayları sırasında görülen ve fotik (hafif) stimülasyon sırasında da görülebilen jeberalize ani dalga deşarjlarını gösterir.
MRG (manyetik rezonans görüntüleme) taramaları genellikle normaldir.

Bu ışığa duyarlı epilepsi formu (Ayçiçeği Sendromu) nasıl tedavi edilir?

Ayçiçeği Sendromu olan çocuklarda nöbetler, nöbet önleyici ilaçlar ve özel gözlüklerle tedavi edilebilir .

Sık kullanılan ilaçların etken maddesi valproik asit (Depakote / Depakine) ve levetirasetamdır (Keppra).

Bir kadında valproik asit kullanılıyorsa, hamilelik sırasında bunu alırken nörologla olası sorunlar hakkında konuşmak önemlidir. Çocuk doğurma potansiyeli olan tüm kız ve kadınlar, bu ilacın doktorları ve hemşireleriyle birlikte kullanımı hakkında konuşmalıdır.

Bu epilepsinin tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar arasında klobazam (Onfi) veya klonazepam ve topiramat (Topamax) gibi benzodiazepinler bulunur. Bazen ilaçlar kombinasyon halinde kullanılmıştır. Fenfluramin’in kendi kendine indüklenen epilepsiye yardımcı olabileceğini gösteren raporlar mevcuttur.

Çocuğa anksiyete tanısı konulursa, bazı hastalar anti-anksiyete önleyici ilaçlar ile birlikte anksiyete önleyici ilaçlar kullanmaktan yararlanmışlardır.

Bu epilepsi formuna sahip çocuklar, medikal mavi lenslerin kullanılarak yapılmış lenslerden faydalanabilirler. Birçok durumda, bu lensler kullanılırken nöbetler kaybolabilir veya azalabilir.

Ayçiçeği Sendromu olan kişiler için görünüm nedir?

Bu ışığa duyarlı epilepsi (Ayçiçeği Sendromu) ile çocuklarda ve yetişkinlerde nöbetlerin düzelme eğiliminde olduğu görülmektedir.

Bu tür epilepsi, yaşamınız boyunca nöbet ilacı gerektiren kronik olma eğilimindedir. Nöbetler genellikle ilaçlar ve medikal mavi lens kullanımı ile iyi kontrol edilir.

Kaygı, depresyon veya diğer koşullar nedeniyle nöbetlerin kontrolü zorsa, psikiyatrik veya davranışsal bir tedavi gerekebilir.

Kaynakça

  • https://www.massgeneral.org/neurology/education/sunflower_syndrome.aspx?
  • https://www.epilepsy.com/learn/types-epilepsy-syndromes/sunflower-syndrome-photosensitive-epilepsy?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.