Haberler

Türk Nöroloji Derneği Covid-19 Bilgi Kaynağı paylaştı

Birçok nöroloji doktorundan oluşan Türk Nöroloji Derneği doktorlar için bir bilgi kaynağı yayınladı.

Bilgiler epilepsi hastası yanısıra diğer nörolojik hastalıkların aradıklarına cevap verecek türde.

Covid-19 bilgi kaynağı doktorlara hitaben hazırlanmış ve doktorlar için bazı tıbbi öneriler mevcut. Hastanın işine yarayacak kısımlarına buraya yazacağız.

Bilgilerin tamamına Türk Nöroloji Derneği’nin web sitesinden ulaşabilirsiniz.

SGK’nın 20.03.2020 tarihli duyurusunda 01.03.2020 tarihi ile sonlanmış veya bu tarihten itibaren sonlanacak olan ve kronik hastalığı nedeniyle kişilere düzenlenmiş olan tıbbi malzeme raporlarının SGK tarafından sonradan belirlenecek bir tarihe kadar geçerli olacağı tüm önerilerde vurgulanmış.

Şunu belirtmekte fayda var. Bu duyuru yapılmadan önce 1 Mart 2020-30 Haziran 2020 tarihlerinde biten raporlar 30 Haziran 2020’ye kadar uzatıldığına dair genelge yayınlamıştı. Bazı resmi kurumların ve kuruluşların web sitelerinde ‘Raporlar 30 Haziran’a kadar geçerli.’ ifadesi yer almaktadır.

Epilepsi ve COVID-19

Epilepsili hastanın covid-19 hastalığına yakalanma riski genel topluma göre daha fazla değildir. Herkesin aldığı önlemleri alması yeterlidir.

Epilepsi hastalığı için kullanılan ilaçlar enfeksiyonlara yatkınlığa neden olmaz, bağışıklık sistemini zayıflatmaz.

Epilepsili hasta da diğer insanlar gibi evde kalmalı. Diğer insanlardan uzak durmalı. Sık sık ellerini en az 20 sn. yıkamalı. Dengeli beslenmeli. Çalışması gerekiyorsa ve nöbetleri kontrol altındaysa, gerekli önlemleri almak kaydıyla işe gitmesine engel özel bir durumu bildirilmemiştir.

Eğer hastalanırsanız diğer insanlar gibi maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Epilepsili hastanın covid-19 ‘dan daha ağır bir şekilde etkileneceğine dair bir bilgi yoktur. Ancak epilepsili hastaların yüksek ateş ile ve enfeksiyon hastalıkları sırasında ya da uykusuzlukla nöbetlerinin tetiklenebileceği bilinmektedir. Bu nedenle bu tür hastalıklar nöbet kontrolünü bozabilir.

Ateş olması halinde parasetamol kullanılabilir. İbuprofen bu hastalıkta önerilmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.