Haberler

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği koronavirüs için duyuru yaptı

Koronavirüs (Covid-19) yayıldıkça epilepsi hastaları da telaşlanmaya başladı. Haberlerde ’65 ve üstü yaştakiler ile kronik hastalar’ özellikle vurgulanıyordu.

Epilepsinin kronik hastalıklara girmesine karşın, genelgelerde hiçbir yerde geçmiyordu. Haberlerde de bahsedilmedi.

Yeterli bilgi ve duyurular olmaması üzerine biz yurt dışındaki vakıf ve derneklerdeki bilgileri çevirerek yazı yazdık. Yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Gelişmelere istinaden Türk Epilepsi ve Savaş Derneği duyuru yaptı.

İşte o duyuru

Epilepsili hasta ve koronavirus (covid-19)

Epilepsili hastanın covid-19 hastalığına yakalanma riski genel topluma göre daha fazla değildir. Herkesin aldığı önlemleri alması yeterlidir.

Epilepsi hastalığı için kullanılan ilaçlar enfeksiyonlara yatkınlığa neden olmaz, bağışıklık sistemini zayıflatmaz.

Epilepsili hasta da diğer insanlar gibi evde kalmalı. Diğer insanlardan uzak durmalı. Sık sık ellerini en az 20 sn. yıkamalı. Dengeli beslenmeli. Çalışması gerekiyorsa ve nöbetleri kontrol altındaysa , gerekli önlemleri almak kaydıyla işe gitmesine engel özel bir durumu bildirilmemiştir.

Eğer hastalanırsanız diğer insanlar gibi maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Epilepsili hastanın covid-19 ‘dan daha ağır bir şekilde etkileneceğine dair bir bilgi yoktur. Ancak epilepsili hastaların yüksek ateş ile ve enfeksiyon hastalıkları sırasında ya da uykusuzlukla nöbetlerinin tetiklenebileceği bilinmektedir. Bu nedenle bu tür hastalıklar nöbet kontrolünü bozabilir. En iyisi evde kalmak ve sosyal izolasyon yaparak enfeksiyondan korunmaktır. Ateş olması halinde parasetamol kullanılabilir. İbuprofen bu hastalıkta önerilmemektedir.

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği nedir?

1973 yılında kurulan İstanbul merkezli bir dernektir. Tamamı tıp doktorlardan 450 üyesi mevcuttur.

Epilepsi hastalığında çalışmalar yürüten bir dernektir. Epilepsi hakkında sınıflandırma yapan Uluslarası Epilepsi Ligi(ILEA)’nın Türkiye koludur.

Gerek toplumu, gerekse epilepsi hastalarını epilepsi hakkında bilgilendirmeye çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.