Haberler

Sağlık temalı yapay zeka yarışmasında epilepsi hastalığı teşhis ve hasta takip sistemi birinci oldu

Eğitim ve Sağlık konulu yapay zeka yarışması olan ve Ataköy Rotary Klubü tarafından düzenlenen Örsçelik Balkan Yapay Zeka Yarışması’nın sağlık dalında epilepsi hastalığı teşhis ve hasta takip sistemi olan NeuroAnalyzer projesi birincisi oldu ve 25 000 TL’lik ödülün sahibi oldu.

Ataköy Rotary Klubü tarafından düzenlenen yarışmada 22 proje yarıştı.

NeuroAnalyzer projesi nedir?

NeuroAnalyzer projesi, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi’nden 3 öğrenciden oluşan ekip geliştirdi. Ekip, İzzet Başlı, Osman Kürşat Alpaydın ve Abdülhamit Tatlı’dan oluşuyor.

NeuroAnalyzer projesinde yapay zeka ile epilepsi hastalığının teşhisi ve epilepsi hasta takibini kolaylaştırmak hedeflendi.

NeuroAnalyzer nasıl çalışıyor?

Proje kapsamında makine öğrenmesi tabanlı bir yazılım geliştirildi. Bu yazılım ile beyindeki elektriksel aktiviteyi ölçen EEG verilerindeki nöbet aktivitelerini otomatik tespit etmeye ve raporlamaya yardım ediyor.

Ekip üyelerinin geliştirdiği yapay zeka, hastalığın erken dönemde doğru bir şekilde teşhis edilmesini, hastaların hayat kalitesini artırmasını ve yanlış teşhis sonucu gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmesini amaçlıyor.

Yarışmada diğer ödül alan projeler neler?

İkincilik ödülünü “Ellerin Dili”, üçüncülük ödülünü ise ” Mitosis Detection” adlı projeler aldı.

Ellerin Dili projesi nedir?

İkincilik ödülünü alan proje olan Ellerin Dili, Kastamonu TaşMektep Mesleki ve Teknik Lisesi Öğretmeni Cumhur Torun ile öğrencileri Recep Gökırmak ve Gürkan Özmen tarafından geliştirildi. Ellerin Dili, geliştirilen yapay zeka ile işaret dilini tanıyor. Tasarlan sistem, kamera ve bilgisayar harici bir cihaza duymadan gerçek zamanlı Türkçe işaret dilinin çözümlüyor. Türkçe İşaret Dili Alfabesi için veri seti oluşturuldu. Projeyle işitme engelli bireyin işaret dili bilmeyen bireyle iletişimini kolaylaştırmak amaçlandı.

Mitosis Detection projesi nedir?

Üçüncülük ödülünü alan Mitosis Detection projesi, Yıldız Teknik Üniversite son sınıf öğrencileri Ömer Demir ve Cihan Süvari tarafından geliştirildi. Mitosis Detection projesi, mitoz /tümör tespiti üzerine bir proje. Proje, kanser teşhislerinin zor ve uzun süreçleri kısaltan bir yapay zeka sistemi. Sistem, alınan doku örneklerinin görüntü işleme teknikleri kullanılarak küçük parçalara ayrılmasını ve bu parçalar üzerinde makine öğrenmesi ve derin öğrenme yöntemleriyle çalışıyor. Derin öğrenme yöntemiyle daha kısa sürede ve daha kesin sonuçlara ulaşmasını hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.