Haberler

Sabancı Üniversitesi yürütücülüğünde çipte insan epilepsi modeli projesi çalışması başladı

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin yürütücülüğünde çipte insan epilepsisi modeli geliştirme çalışmalarına başlandı.

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi yürütücülüğünde çipte insan epilepsisi modeli çalışmalarına başlandı. Çalışma 18 ay sürmesi planlanıyor.

Çipte insan epilepsisi modeli projesi sayesinde epilepsi hastalarının yaşamlarını olumlu yönde iyileştirilmesini sağlayacak yenilikçi tedavilerin önü açılabilecek. İlaç tasarımı ve testleri için uygun olan ilk “in vitro insan epilepsisi modeli” olacak.

Proje, TÜBİTAK2535 İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı (MSRT) ile İkili İşbirliği Programı kapsamında da destekleniyor.

Üniversiteler arası iş bölümü yapıldı

Projede, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Öğretim Üyesi Nur Mustafaoğlu, Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Kaya ve Prof. Dr. Bülent Ahıshalı, Tehran Üniversitesi’nden Vahid Bazargan, Royan Institute’den Zahra Shiri, Tehran University for Medical Science’tan Nasrollah Tabatabaei görev alıyor.

Sabancı Üniversitesi, hem projeyi yürütecek hem de kök hücrelerden beyin damar ve nöron hücrelerinin elde edilmesi ile bu hücrelerin mikro-akışkan çipler içerisinde kültüre alınmasını ve insan vücudunda olduğu gibi fonksiyonelliklerinin korunmasını sağlayacak. Koç Üniversitesi’nden katılan ekip, araştırma grubu olarak, ilk etap in vitro kan-beyin bariyeri modeli oluşturacak ardından endotel hücrelerindeki bariyer özelliklerinin belirlenmesi ve ortaya çıkarılmasını ile ilgili adımların gerçekleşmesini sağlayacak. İkinci etap olarak, in vitro ortamda oluşturulacak epilepsi modelindeki nöronların fonksiyonlarının belirlenmesi ve oluşturlan kan-beyin bariyerlerinin bu nöronlar üzerindeki etkilerini açığa çıkarılmasında hem teorik hem de deneysel anlamda destek verecek. İran’dan gelen ekip, mikro-akışkan çiplerin tasarımını ve üretimini sağlayacak. Tüm ekiplerden elde edilen sonuçlar, birleştirilecek ve epilepsi hastalığının canlı insan hücreleri kullanılarak mikro-akışkan çipler sayesinde ilaç denemelerine uygun hale getirilmesi planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.