Haberler

Parkinson için derin beyin stimülasyonu kullanıyorsanız yüzerken dikkat edin

Vaka çalışmaları cihazın açık olduğunda iyi yüzücülerin kaybettiğini gösteriyor.

MINNEAPOLIS – Araştırmacılar, Parkinson hastalığının semptomlarını kontrol altına almak için derin bir beyin stimülasyon cihazının takılmasından sonra yüzme yeteneklerini kaybeden dokuz kişiyi belirledi. Yeni araştırma, 27 Kasım 2019’da, Amerikan Nöroloji Akademisi’nin tıp dergisi olan Neurology’nin çevrimiçi sayısı olarak yayınlandı. Dokuz kişinin hepsi de Parkinson hastalığı tanısından sonra bile iyi yüzücüydü. Ancak derin beyin stimülasyonu ameliyatı yaptıktan sonra, araştırmacılar diğer hareket semptomları düzelirken yüzme becerilerinin kötüleştiğini buldular.

İsviçre’deki Zürih Üniversitesi’nden MD, Daniel Waldvogel “Derin beyin stimülasyonu (DBS) olan bazı kişilerin neden artık yüzemediğini belirlemek için daha fazla araştırma yapılıncaya kadar, insanlara şimdi potansiyel boğulma riski ve derin sulara girmeden önce yüzme becerilerinin dikkatli bir şekilde denetlenmesi için değerlendirilmesi gerektiği söyleniyor. ”dedi.

Derin beyin stimülasyonu için anormal hareketleri kontrol etmek için elektrotlar beynin belirli bölgelerine yerleştirilir. Elektrotlar, üst göğsün derinin altına yerleştirilmiş bir cihaza bağlanır. Cihaz elektrik darbelerini kontrol eder.

DBS, parkinson hastalığının yanında epilepsi gibi hastalıklarda da kullanılabilmektedir.

Derin beyin stimülasyonu (DBS)

Dokümante edilmiş dokuz vakadan üçü araştırma belgesinde vurgulanmıştır. Derin beyin stimülasyonundan sonra her insanın hareket semptomları düzeldi.

İyi bir yüzücü olan ve gölde yaşayan 69 yaşında bir erkek, derin beyin stimülasyonundan sonra suya atladı. Hareket belirtileri düzeldiğinden, yüzebileceğini düşündü. Ama yapamadı. Araştırmacılara, bir aile üyesi tarafından kurtarılmadığı takdirde boğulacağını söyledi.

Rekabetçi bir yüzücü olan ve Parkinson hastalığı teşhisi konduktan sonra yüzmeye devam eden 59 yaşında bir kadın, derin beyin stimülasyonundan sonra artık yüzemiyordu. Uygulamadan sonra bile, önceki yetenek seviyesini asla geri kazanmadı.

İki mil genişliğindeki Zürih Gölü’nü geçen yarışmalarda yüzen 61 yaşında bir kadın, derin beyin stimülasyonundan sonra onda iki mil boyunca zar zor yüzebiliyordu. Yüzmeye çalışırken garip duruştan yakınıyordu.

Dokuz kişiden üçü derin beyin stimülasyon cihazlarını kapattı ve hemen yüzebildi. Fakat diğer hareket belirtileri kötüleştiği için, cihazlarını tekrar açtılar.

Waldvogel, “Yüzme, karmaşık kol ve bacak koordinasyonu gerektiren oldukça koordineli bir hareket” dedi. “Tam olarak ne kadar derin beyin stimülasyonunun bu yetenekle etkileşime girdiğinin belirlenmesi gerekiyor.”

Waldvogel, raporun sadece birkaç vaka içerdiğini belirtti. Derin beyin stimülasyonu ile yüzmeye yeteneklerini kaybeden Parkinson hastalığı olan kişilerin yüzdesini belirlemek için geniş insan gruplarında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

“Bu raporlar sadece birkaç kişiyi etkilese de, bu potansiyel riskin diğerlerini Parkinson hastalığı, aileleri ve doktorları ile uyaracak kadar ciddi olduğunu düşündük” dedi.

Araştırma ne kadar parkinson hastalarında da yapılmış olsa da tüm derin beyin stimülasyonları kullanılan hastaların dikkat etmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.