Haberler

ILAE epilepsi hastası ve yakınları için Covid-19 bilgilendirme metni yayınladı

International League Against Epilepsy (ILAE), doktorlardan oluşan birçok epilepsi derneği ve vakfın ortaklaşa hareket etmesi için kurulmuş bir yapıdır. Epilepsi ile ilgili nöbet ve sendromların sınıflandırılması bu yapı belirler. Birçok ülkede temsilciliği vardır. Bu yapının ülkemizdeki temsilcisi Türk Epilepsi ile Savaş Derneği’dir.

ILAE, epilepsi hastası ve yakınlarının merak ettiği ve sık sorduğu sorular için web sitesinde yazı paylaştı. İşte o yazının Türkçe’si.

Epilepsi hastaları ve aileleri için SSS

Epilepsili kişilerde COVID-19 enfeksiyonu riski daha yüksek mi?

Genel olarak, şu anda genel popülasyona kıyasla epilepsili kişilerde artan enfeksiyon riski kanıtı yoktur.

İlaçlara nöbet geçirmeyen veya nadiren nöbet geçiren ve başka sağlık sorunları olmayan insanlar artmış risk altında değildir.

Bazı insanlar için epilepsi, bir sendromun veya diğer koşullarla birlikte epilepsinin bir parçasıdır. Bu kişilerin epilepsilerine ek olarak başka sağlık sorunları da olabilir. Bu sağlık sorunları bağışıklık sistemini etkiliyorsa, enfeksiyon riski artabilir. Zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde, yaşlılarda ve diyabet, kanser, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve kronik akciğer hastalığı gibi bazı uzun süreli rahatsızlıklarda risk artar.

Kontrol edilemeyen nöbetleri, özellikle ateş veya enfeksiyonla tetiklenen nöbetleri olan insanlar, enfeksiyon anında artan nöbetlere karşı daha savunmasız olabilirler, ancak henüz bir kanıt yoktur. En önemli şey, epilepsisi olanların düzenli ilaçlarını almaya devam etmelerini ve diğer nöbet tetikleyicilerinden (örneğin alkol, uyku yoksunluğu) kaçınmasını sağlamaktır.

Epilepsisi olan kişiler COVID-19’dan kaynaklanan komplikasyon riski altında mıdır?

Bağışıklık sistemi bozulmuş veya devam eden tıbbi zorlukları olan herkesin komplikasyon riski daha yüksek olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), muhtemelen kronik nörolojik bir durum olduğu için ciddi COVID-19 enfeksiyonu riskini artırabilecek bir durum listesine epilepsi dahil etmiştir. İngiltere, kronik nörolojik rahatsızlıkları olan (epilepsi belirtmeden) insanları “risk altında” bir grup olarak dahil etmiştir.

Nöbet önleyici ilaçlar COVID-19 enfeksiyonu veya COVID-19 enfeksiyonu komplikasyonları riskini artırır mı?

Hayır – anti-nöbet ilaçları almanın enfeksiyon veya ciddi komplikasyon riskini arttırdığına dair bir kanıt yoktur.

Epilepsisi olan birine COVID-19 bulaşmışsa nöbetler kötüleşebilir veya daha sık olabilir mi?

Şimdiye kadar, bilgiler, epilepsili çoğu insan için enfekte olursa kötüleşme riskinin düşük olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, genel olarak, hastalanmak ve özellikle ateşlenmek nöbetleri daha sık hale getirebilir. Hastalık vücudu stres altına alır ve stres de nöbet riskini artırabilir.

COVID-19’um olduğunu düşünürsem ne yapmalıyım?

COVID-19 olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzun ofisini veya ülkenizin koronavirüs servis hattını arayın.

COVID-19’un en yaygın semptomları ateş ve kuru öksürüktür. Çoğu insanın hafif semptomları vardır ve evde iyileşebilir. Başka insanlarla yaşıyorsanız, onlardan mümkün olduğunca uzak durun. Virüsün diğer insanlara yayılmasını önlemek için evdeki herkes evde iki hafta (14 gün) kalmalıdır.

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, derhal tıbbi yardım alın:

  • Nefes almada zorluk
  • Göğsünüzde kalıcı ağrı veya baskı
  • Mavimsi dudaklar veya yüz

Eğer anti-nöbet ilaçlarını bitiriyorsam, nasıl daha fazla nöbet önleyici ilaç alabilirim?

Yerel doktorunuzdan veya hastanenizden normal şekilde tekrar reçete almanız gerekir. Doktorunuz normalden daha uzun bir reçete sağlar. Halen nöbet önleyici ilaç sıkıntısı olduğuna dair kanıt yoktur.

Nöbet veya nöbet kümem varsa acil servise gitmeli miyim?

Acil servisler COVID-19 nedeniyle meşgul olabilir ve COVID-19 semptomları olan insanları bekletebilir. Birçok acil servis COVID19 semptomu olanları olmayanlardan ayırır. Ancak, tavsiye, mümkünse acil servisten kaçınmaktır. Durumunuz yaşamı tehdit eden bir acil durum değilse, ancak bir doktora görünmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, önce doktorunuzun ofisini arayın.

Tıbbi ekibinizle bir acil servise ne zaman ve nerede gitmeniz gerektiği konusunda net olmanız önemlidir. Bazı hastalar evde acil kurtarma ilacına sahiptir ve ne zaman kullanılması gerektiği ve ne zaman acil servise gitmesi gerektiği konusunda net olmalıdır.

Çoğu tonik-klonik nöbet (konvulsif aktiviteli nöbetler) 2-3 dakikadan az sürer ve acil tıbbi hizmetler veya hastane bakımı gerektirmez.

Tıbbi / hastane bakımı gerekebilir

  • tonik-klonik nöbetler ve kümeler 5 dakikadan fazla sürerse veya kurtarma ilacı bulunmayan ortaya çıkarsa,
  • suda nöbet meydana gelirse (banyolar, yüzme),
  • nöbetlerin ardından olağandışı uzamış postiktal semptomlar (örn. nöbet sonrası karışıklık) veya anormal iyileşme
  • nöbetler potansiyel olarak tehlikeli yaralanmaya neden oluyorsa

Klinik bir denemede ve deneysel bir ilaç kullanıyorum. Ne yapmalıyım?

Her ne kadar ziyaret programları telefon veya video ziyaretleri ve gerekirse kan değerlendirmesi daha yerel olarak yapılıyor olsa da ilacınızı almaya devam etmelisiniz. İzlemenizden sorumlu hastane, düzenlemeleri bildirmelidir. Ayrıca, tekrar reçeteye ihtiyaç duyulduğunda çalışma ilaçlarının kurye edilmesi için düzenleme yapmaları muhtemeldir. Herhangi bir nedenle hastaneye yatırılırsanız, hastaneye yatışınızı deneysel ilacı aldığınızı bildiğinden emin olun.

COVID-19 ile enfekte olduğumda ateş düşürücü bazı ilaçların alınması güvenli olmadığına dair bazı uyarıları okudum. Bu doğru mu?

İbuprofen, naproksen sodyum ve diğer steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ağrı ve ateşi hafifletebilir; ayrıca iltihabı azaltırlar. Başka bir ilaç olan parasetamol (asetaminofen olarak da bilinir), ağrı ve ateşi kontrol eder, ancak iltihabı etkilemez. Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlarla daha ciddi enfeksiyon riski konusunda dolaşan endişeler olmasına rağmen, bunu destekleyecek kesin bir kanıt yoktur.

Ateşiniz veya vücudunuzdaki ağrılarınız varsa, doz talimatlarını izlediğiniz sürece bu ilaçlardan birini rahatlama için alabilirsiniz.

Karbamazepin (veya fenitoin) kullanıyorsanız, ateş düşürücü ilaçları birkaç günden fazla almanız gerekiyorsa doktorunuza başvurun.

Burada ele alınmayan başka sorularım olursa ne olur?

Doktorunuzun ofisini arayın. Birçok klinik ve düzenli randevu iptal edilmeden ziyade telefon veya video konsültasyonları olarak değiştirildi, ancak doktorunuz veya meslektaşlarınızdan biri hala kullanılabilir ve sorularınızı telefonla cevaplayabilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.