Haberler

Hipertansiyon epilepsi gelişme riskini artırabilir

Epilepsia’da yayınlanan bir araştırmaya göre, hipertansiyonu olan yetişkinlerde epilepsi gelişme riski 2 kat artıyor.

ABD’deki Boston Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı çalışma, hipertansiyonun yetişkinlerde epilepsi gelişme riskini ortaya çıkardı. Araştırmayla epilepsi ve hipertansiyon arasındaki bağlantının ortaya çıkmasını sağlamak için yapıldı.

Hipertansiyon, yüksek kan basıncının varlığı veya antihipertansif ilaç kullanımı olarak bilinmektedir. Araştırmacılar, yüksek tansiyonu, sistolik tansiyonun (büyük tansiyon) 140 milimetre civa (mm HG) ve üzeri, diyastolik tansiyonun (küçük tansiyon) 90 mm HG ve üzeri olması aynı zamanda antihipertansif ilaç kullanımı olarak tanımladı.

Araştırma, en düşük yaş 45 olmak üzere ortalama 58 yaşında olan 2986 ABDli üzerinde yapıldı. 19 yıl boyunca takip edilen 55 hastada epilepsi vakası tespit edildi. Epilepsi vakası tespit edilen 55 hastanın 26’sı kesin, 15 i olası, 14’ü şüpheliydi. Bireyler, potansiyel tanı anında 73,8 yaşındaydı. Araştırma sırasında antihipertansif ilaç kullanan ve normal kan basıncı olanları dışladı. Hipertansiyonu olup ilaç kullanmayanlarda epilepsi riski daha fazlaydı.

Araştırmacılar, beyin görüntüleri ve EEG takiplerini takip etti. Bunların yanında bireylerde kalp damar hastalığı, sigara kullanımı, şeker hastalığı, kolestrol seviyesi, felç, vücut kile endeksini de takip etti. Hipertansiyon dışındaki diğer durumların epilepsi hastalığıyla bağlantısı bulunamadı.

Sistomatik kan basıncındaki 10 mm lik HG değişikliğinin, epilepsi gelişme riskini %17 daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğunu buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.