Haberler

Epilepsi Farkındalık Araştırması sonuçları açıklandı

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği’nin yaptığı “Epilepsi Farkındalık Araştırması” sonuçlarını, Türk Epilepsi ve Savaş Derneği basın açıklamasıyla duyurdu. Sonuçlar, epilepsi hastalarına karşı çok fazla ön yargının olduğunu ve hastalığın tam bilinmediğini gösteriyor.

Dünya Epilepsi Günü için çevrimiçi ortamda bilgilendirme yapan Dernek Başkanı Prof. Dr. Naz Yeni, epilepsi hakkında toplumun bilinçlendirmenin derneğin misyonu olduğunu belirterek Epilepsi Farkındalık Araştırması sonuçlarını paylaştı. İlkini 2018 yılında yaptıkları çalışmasının üzerinden geçen 3 yıllık süreçte farkındalığının arttığını belirten Yeni, araştırmayla ilgili şu tespitleri paylaştı:

  • Araştırmaya katılanların yüzde 6’sı epilepsinin bulaşıcı olduğunu düşünüyor. Bu oran, 2018’de yapılan çalışmada yüzde 8’di.
  • Araştırmaya katılanlardan her 5 kişiden biri “İşveren olsam, epilepsi hastası bir bireyi işe almak istemem” diyor. Bu oran, 2018’de yapılan çalışmada her 4 kişiden biriydi.
  • Her 10 kişiden 4’ü yakınlarının epilepsi hastası bir bireyle evlenmesini istemiyor. Bu oran, 2018’de yapılan çalışmada her 10 kişiden 6’sıydı.
  • “Epilepsi hastalarının çoğunda zeka ve fiziksel gelişim geriliği vardır.” diyenlerin oranı yüzde 36. Bu, 2018’deki çalışmada yüzde 42’diydi.
  • Her 10 kişiden 3’ü “Çocuğum-yakınım epilepsi hastası bir eğitimciden eğitim almasını istemem.” diyor. Bu oran,2018’de yapılan araştırmada her 10 kişiden 4’üydü.
  • Araştırmaya katılanların yüzde 5’i epilepsinin cinli-perili bir hastalık olduğuna inanıyor.
  • Her 2 kişiden 1’i epilepsi nöbeti geçiren kişiye nasıl müdahalede bulunacağını bilmiyor.

“Epilepsi hastalarının en büyük sorunları işsizlik”

“İşveren olsam, epilepsi hastası bir bireyi işe almak istemem” diyenlerin oranları söyleyen Yeni, sözlerine “Epilepsi hastalarının en büyük sorunları işsizlik. İşe alınmıyorlar. Senede birkaç nöbetle işten çıkartılabiliyorlar. Böyle nöbetler engelli oranı almalarına yetmediği için hastalar ne engelli olabiliyorlar ne iş bulabiliyorlar.” dedi.

Asıl sorunlarının uzun zamandır ruhsatlı ruhsatlı olduğu halde üretimden çekilen epilepsi ilaçları olduğunu ifade eden Yeni, “Her sene yeni bir ilaç piyasadan çekiliyor ve bir anda hastane polikliniklerine ‘İlacımı bulamıyorum. Artık üretilmiyormuş.’ diyen hastalar dolduruyor. Bu durumda biz hekimler ve hastalar mağduriyet yaşıyoruz. Bazen bazı hastalar sadece bir çeşit epilepsi ilacına yanıt vermektedir. Biri ortadan kalktığında yerine hemen bir başkasını koyamayabiliyoruz. Aynı etkiyi elde edemeyebiliyoruz veya bir başkasıyla yan etki yaşayabiliyoruz.” diye konuştu.

Epilepsi hastalarımız aşı olabilirler

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgını ile epilepsi hastalığı arasında özel bir risk duruma söyleyen Yeni, “Biz dernek olarak ‘Epilepsi hastalarımız aşı olabilir.’ diyoruz.” dedi.

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nerses Bebek de “Epilepsi İçin Bak” kampanyasının bu yılki elçisi Murat Dalkılıç olduğunu belirterek, kampanya ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.