Haberler

Bir epilepsi formunda uyku apnesi riskinin daha fazla olduğu ortaya çıktı

Obstrüktif uyku apnesi, üst solunum yollarının tıkanması ve hava akımının azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Halk arasında horlama olarak bilinir. Aslında horlama, obstrüktif uyku apnesinin ilk ve en sık görülen belirtisidir.

Obstrüktif uyku apnesi ile epilepsi arasındaki bağlantıya yönelik araştırma yapıldı. Araştırmayı, ABD’nin New Jersey Eyaleti’nde yer alan ve ABD’nin en eski üniversitelerinden biri olan Rutgers Üniversitesi’nin bir parçası olan Rutgers Robert Wood Johnson Tıp Fakültesi’ndeki bilim insanları yaptı. Çalışma, Epilepsy&Behavior (Epilepsi&Davranış) dergisinde yer aldı.

Bulgular, hekimlerin obstrüktif uyku apnesi için en risk altında olan kişileri ve dolayısıyla tedaviden en çok kimlerin yararlanacağı daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır. Obstrüktif uyku apnesi tedavisi, hastalarının kendilerini daha iyi hissetmelerine ve sağlıklarını daha iyi korumalarına yardımcı olabilir. Obstrüktif uyku apnesi tedavisi de epilepsi tedavisinin bir parçası olabilir.

Makalenin başyazarı ve nöroloji profesörü Matthew Scharf, “Obstrüktif uyku apnesi, epilepsili bireylerde yaygındır ve tedavi nöbetleri iyileştirebilir. Ancak, epilepsi hastalarında bu durum genellikle teşhis edilmez ve obstrüktif uyku apnesi için risk profilinin anlaşılması önemlidir.” dedi.

Araştırmacılar, nöbet sıklığı, epilepsi tipi ve obstrüktif uyku apnesi riski bağlantısını araştırmak için 115 hastasının epilepsi tipi, nöbet sıklığı ve obstrüktif uyku apnesi için standart tarama aracındaki sonuçları değerlendirdi. 4. Seviye Epilepsi Merkezi’nde yapılan araştırmaya katılan 115 hastanın 88’i fokal (parsiyel) epilepsili, 27’si jeneralize epilepsili bireydi.

Araştırma’nın neticesinde beynin her iki tarafından aynı anda nöbet geçiren jeneralize epilepsili bireylerde, nöbetlerin beynin bir bölgesinde ortaya çıkan fokal (parsiyel) epilepsili bireylere göre daha fazla obstrüktif uyku apnesi riski altında olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, uyku apnesi ve epilepsisi olan kişilerin ortak bir semptomu olan gündüz aşırı uykululuk ile epilepsi türleri açısından önemli bir fark bulamadılar.

Makalenin baş yazarı Nöroloji Profesörü Matthew Scharf, ” Jeneralize epilepsili kişilerde daha yüksek obstrüktif uyku abnesi riskinin olası nedenleri arasında daha fazla beyinsapı disfonksiyonu, üst solonum yolu kaslarının kontrolünün değişmesi, solunum kontrol sistemindeki dengesizlik ve üst solunum yolunun anatomisindeki farklılıklar yer alıyor.” dedi.

Rutgers Robert Wood Johnson Epilepsi Merkezi’nden Ram Mani ve Stephen Wong ile Rutgers Üniversitesi Biyoistatistik ve Epidemiyoloji Hizmetleri’nden Patricia Greenberg araştırmada yer alan diğer isimlerdi.

  • https://www.cureepilepsy.org/news/people-with-1-kind-of-epilepsy-have-higher-sleep-apnea-risk/
  • https://www.rutgers.edu/news/obstructive-sleep-apnea-risk-varies-patients-different-types-epilepsy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.