Haberler

2020’nin Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Epilepsi hastası oruç tutabilir mi?

11 ayın sultanı Ramazan, hicrî takvimin 9. ayı ve 3 ayların sonuncusudur. Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı aydır.

Hicri takvim ile Miladi takvim arasındaki fark nedeniyle 10-11 gün daha erken başlıyor. Geçen yıl 6 Mayıs’ta başlayan Ramazan ayı bu yıl 24 Nisan’da başlayacak.

Ramazan Bayramı ne zaman?

24 Nisan Cuma günü başlayacak Ramazan, 23 Mayıs’ta bitecek. 24 Mayıs Ramazan Bayramı’nın ilk günüdür.

Epilepsi hastaları oruç tutabilir mi?

Ramazan ayında oruç tutan epilepsili insanlar üzerinde yapılan araştırma sonucunda bu süre zarfında bazılarının daha fazla nöbet geçirdiğini gösterdi. Bu artış muhtemelen nedenleri şunlar olduğu düşünülmüştür:

  • Epilepsi ilaçlarının kullanım şeklindeki değişiklikler
  • Uyku düzenleri bozulması
  • Yiyeceksiz uzun süre devam etmek
  • Duygusal stres ve yorgunluk

Bunların hepsi epilepsili bazı kişilerde nöbetleri tetiklediği bilinen şeylerdir. Oruç tutmayı düşünüyorsanız bunları yapmak zorunda olduğunuzu ve buna bağlı nöbet sayısında artış ve rahatsızlığın daha kötüye gitme gibi risklerin farkında olmalısınız.

Unutmamak gerekir ki sizle aynı ilaçları kullanan bir hastanın oruç tutuyor olabilmesi sizin tutabileceğiniz anlamına gelmez. En iyisini sizin gittiğiniz doktor bilir.Doktorunuza danışmadan karar vermeyin.

Epilepsi, kronik bir hastalıktır. İlaçlar düzenli kullanılmalıdır. Açlık nöbet tetikleyiciler arasındadır.

Diyanet bir açıklama yaptı mı?

Bu yıl koronavirüs salgını yaşanınca bazı kişiler “Ramazan ertelensin.” veya “Ramazan ertelenebilir mi?” diye araştırma yapmaya başladı. Diyanet bunun üzerine açıklama yaptı.

Açıklamada, “Yüce dinimizin ilkelerine göre her ibadetin ifa edileceği zaman, mekan ve şartlar vahiyle belirlenmiştir. Ramazan ayında sağlıklı olan her müminin oruç tutması Allah Teâla’nın emriyle (el Bakara 2/183-185) farz kılınmıştır. Bu ibadetin topyekûn ertelenmesi mümkün değildir.

Kimler oruç tutmayabilir?

Kur’an-ı Kerim’de Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan temel mazeretlerden biri olan hastalık halinde, orucun daha sonra kaza edilmesine izin verilmiştir. İslam alimleri, oruç tutulması halinde hasta olunması, hastalığın uzaması veya artması ihtimalini de bu kapsamda değerlendirmişlerdir.

  • COVID-19 teşhisi konulmuş olup doktoru tarafından oruç tutulması sakıncalı görülenler
  • Oruç tuttuğu takdirde hastalığı daha ağır geçireceği doktorlarla belirtilenler
  • Oruç tutamayacak kadar yaşlı olanlar
  • Oruç tutmaya engel kronik hastalığı bulunanlar
  • Oruç tutmaları halinde hem sağlıklarının bozulmasından hem de sağlık hizmetlerinin aksamasından endişe eden sağlık çalışanları
  • Hamile ve emziren kadınlar
  • Ağır ve meşaketli işlerde çalışıp sağlıklarının bozulacağından endişe edenler, mazaretleri devam ettiği sürece daha sonra kaza etmek üzere oruç tutmayabilirler.

Oruç tutamayanlar yapabilir?

Oruç ibadetine yapamayanlar fitre verebilir. Fitre, oruç ibadeti edilememesi sebebiyle veya hac ibadetinin edası sırasında birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddi bedeldir.

Maddi imkanı olmayanlar bunlardan muaftır.

İmkanı olanlar için bu yılki fitre miktarı 27 TL kararlaştırılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.