Temel Bilgiler

Nöbet nedir?

Nöbet, beyindeki elektriksel aktivitenin ani bir şekilde bozulmasıyla ortaya çıkan nörolojik bir durumdur. Nöbetler vücudun bir kısmının veya tamamının kasılması veya gevşemesi olabileceği gibi, dalma ve dikkat dağınıklığı şeklinde olabilir.

Nöbet sırasında beyinde ne olur?

Elektriksel aktivite sinir hücrelerinde meydana gelen karmaşık kimyasal değişikliklerden kaynaklanır. Beyin hücreleri diğer beyin hücrelerini mesaj göndererek uyarır veya göndermeyi durdurur. Genellikle heyecanlandıran ve bu mesajları durduran hücreler dengesi vardır. Ancak, bir nöbet meydana geldiğinde, çok fazla veya çok az aktivite olabilir, bu da heyecan verici ve durma faaliyeti arasında bir dengesizliğe neden olur. Kimyasal değişiklikler, nöbetlere neden olan elektriksel aktivitenin artmasına yol açabilir.

Nöbetler kendi içinde bir hastalık değildir. Bunun yerine, beyni etkileyebilecek birçok farklı bozukluğun bir belirtisidir. Bazı nöbetler pek fark edilmezken, diğerleri tamamen devre dışı bırakabilir.
Nöbetlerin oluş biçimi değişebilir, çünkü beynin lobları farklı davranışları, hareketleri ve deneyimleri kontrol eder.

Eğer sadece bir iki nöbet geçirirsem epilepsi olacağım anlamına mı geliyor?

Açık bir neden olmadan bir nöbet geçirenlerin yaklaşık yarısı, genellikle 6 ay içinde bir diğerine neden olacaktır.

Eğer nöbetiniz için bilinen bir neden varsa (örneğin, beyin hasarı veya diğer bilinen beyin durumu), başka bir nöbet geçirme ihtimaliniz iki kat daha fazladır. Eğer ikinci bir nöbetiniz olmuşsa, daha fazlasına sahip olmanız için %80 şansınız var.

İlk nöbetiniz beyindeki bir yaralanma veya enfeksiyon sırasında meydana gelirse, o zaman epilepsi olma olasılığınız daha yüksektir. Çoğunlukla, ilk yaralanma veya enfeksiyondan haftalar veya aylar sonra daha fazla nöbet olmaz. Doktorunuz nörolojik muayenede anormallikler buluyorsa daha fazla nöbet de mümkündür.

Bir EEG testi veya elektroensefalogram beynin elektriksel aktivitesine bakabilir ve daha fazla nöbetin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini tahmin etmesine yardımcı olabilir. EEG’deki bazı modeller tüm epilepsi hastalarında tipiktir. Beyin dalgalarınız bu tipte desenler gösteriyorsa, epilepsi olma olasılığından iki kat daha fazlasınız demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.