Haberler

Robinson Nine diye tanınan Fatma Kayacı’nın hayatını anlatan belgesel İtalya’da ödül aldı

Robinson Nine diye tanınan Fatma Kayacı’nın hayatını anlatan “Fatma Kayacının Bilinmeyen Hikayesi” adlı belgesel, İtalya’da düzenlenen NuoviMondi Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Trabzon’un Tonya ilçesinde yeğeninin ölümünden sonra köyüne küsen ve 37 yıldır 1900 rakımlı Karakısrak Yaylası’nda yaz kış tek başına kalan “Robinson Nine” olarak tanınan 82 yaşındaki Fatma Kayacı’nın hayatını anlatan “Fatma Kayacı’nın Bilinmeyen Hikayesi” belgeseli, 600 film arasında Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Yönetmen Orhan Tekeoğlu ve yapımcı eşi Nurhan Tekeoğlu, Fatma Kayacı’nın hayatını belgesel yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca da desteklenen belgesel, yaklaşık 1 ayda tamamlandı. Kamera karşısına geçen Fatma Kayacı, kamera karşısında zorlu yayla yaşamını ve hayatını anlattı.

Jüri, Fatma Kayacı için “Kahramanın radikal ve aşırı yaşam seçimi, hassas, şiirsel ve asla retorik olmayan bir şekilde anlatıyor. Belgesel sonunda hepimiz kahramanın tarafına geçiyoruz” dedi.

Fatma Kayacı’nın yeğeni 14 yaşındaki Haydar Kayacı, epilepsi nöbeti geçirmesi nedeniyle öldü. O sırada ot toplamaya giden Fatma Kayacı, döndüğünde ölü olarak buldu. Yeğeni ölümünün ardından yaylaya gömüldü. Yeğeninin öldüğü 1984 yılından beri yaz-kış Karakısrak Yaylası’nda yaşamaya başladı. Bir ara doktora gitmek için kontrol köyüne inse de tekrar yaylaya çıktı.

İlçede 2011 yılında yapılan “en beğenilen ev kadını” adlı ankette birinci seçildi ve tek başına cesurca yaşaması nedeniyle “Robinson Nine” diye tanınmaya başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.