Haberler

Panama parlamentosu tıbbi amaçlı esrar kullanımına izin veren tasarıyı onayladı

Orta Amerika ülkesi Panama’nın Ulusal Yasama Meclisi 30 Ağustos Pazartesi günü yapılan bir oylamanın ardından tıbbi amaçlı esrar kullanımı ve üretimi için hazırlanmış yasayı onayladı.

Orta Amerika ülkesi Panama, esrarın tıbbi amaçlı kullanılmasını, kenevir ekimini ve ticarileşmesini için yasa teklifini 44 oy, 0 red oyuyla oybirliğiyle kabul etti. Crispiano Adames’işn girişimiyle hazırlanan yasa, Devlet Başkanı Laurentino Cortizo tarafından onaylanmasının ardından resmen yasalaşmış olacak. Eğer Panama Başkanı Laurentino Cortizo tarafından onaylanırsa, tıbbi esrar kullanımına onay veren ilk Orta Amerika ülkesi olacak.

Hem oybirliği ile alınması hem de onay veren İlk Orta Amerika ülkesi olması nedeniyle tarihi bir bir süreç olarak değerlendiriliyor.

Tasarıya göre; kenevirin yetiştirilmesi, işlenmesi, kullanılması ve ihraç edilmesi dahil üzere pazarlanması, devlet tarafından verilen lisansla denetlenecek. Esrarın tıbbi amaçlı kullanımı, veterinerlik, araştırmalar için kullanılmasına izin verilecek. Sadece ilaç şirketleri ve tedavi hizmetleri uzmanlaşmış şirketlerin tesis almasına ve ticarileşmesine müsaade edilecek. Yasa dışı ekim yapanlara 10-15 yıl arası ceza verilecek. Kenevirle üretilmiş ürünlerin reklamları yasak olacak.

Yasa memnuniyetle karşılansa da evde üretim yapanların yasadışı olarak nitelendirilmesi nedeniyle eleştiriliyor.

Tıbbi amaçlı esrarın kullanılması dünya genelinde son zamanlarda artma eğilimi gösteriyor. Şiddetli ağrılar, epilepsi, artrit ve kanser olmak üzere bir takım hastalıklarda yararlı olduğuna dair kanıtlar var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.