Haberler

Koronavirüsün bir etkisi ve semptomu daha belgelendi

Koronavirüsün (Covid-19) ortaya çıktığından beri en sık görülen semptomlar açıklanmıştı. Bunlar:

  • Öksürük
  • Nefes almada zorluk
  • Yüksek ateş
  • Bulantı ve Kusma
  • İshal(Daha az)

Covid-19’dan etkilenen kişilerin çoğu tedavi ihtiyacı olmadan iyileşirken, bazıları için tedavi gerekebiliyor. Özellikle kronik hastalıkları olan (astım,KOAH,şeker, hipertansiyon, bağışıklıkla ilgili hastalıklar vb.) kişileri ve yaşlıları daha fazla etkilemektedir. Ölümlere yol açabilmektedir.

Covid-19’un akciğerlere zarar verdiği tespit edilmişti. Yeni yapılan araştırmalar vücuda başka etkilerinin olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmalar ve yeni vakalar ortaya çıktıkça yeni bilgiler de ortaya çıkıyor

Covid-19 çalışmalarıyla koordine sağlandıkça ve veri paylaşımı arttıkça yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

Çok nadir de olsa, kafa karışıklığı ve baş ağrısı şikayetiyle gidip, gözlem altındayken Covid-19’un en sık semptomları görülmeye başlananlar olduğu belirtiliyor.

Bunun dışında, beyni etkilediğine dair kanıtlar elde edilmeye başlandı.

Bu durumla ilgili gerçek vakalar var mı, yoksa sadece teori ve söylem mi?

İnternette son zamanlarda dolaşan bilgi kirliliği ve daha sonra epilepsi hastası olduğu öğrenilen kişilerin nöbet anını “covid-19’lu biri daha rahatsızlandı.’ gibi paylaşımların olması nedeniyle kişiler kanıtlar istemeye başlandı.

Covid-19’un tedavisinin bulunması için araştırma ekiplerinin kurulması ve vakaların incelenmesi için imkanların artması dayanakların olmasını sağladı.

ABD’li nörologlar, koronavirüse yakalanan bazı hastalarda konuşma bozukluğu ve tepki azalması olduğunu belirtti. Bazı örnekler açıklandı.

Bazı vakalar

Mart başlarında inme,parkinson ve koah gibi hastalıkları olan 74 yaşındaki adam öksürük ve ateşle acil servise getirildi. Rutin kontrol yapıldıktan sonra rahatsızlığının krizleri tuttuğu düşünülüp,eve gönderilmiş. 24 saat içerisinde bu sefer daha şiddetli öksürük ve ateşe ek olarak,konuşma kaybına uğradığını ve hastanın beyin taramaları sonrasında beynin bazı bölümlerinde şişme ve hücre ölümü tespit ettikleri belirtildi.

Konuyla ilgili New York Times gazetesine açıklamalarda bulunan nörolog Dr. Elissa Fory, 50 yaşlarında koronavirüs hastasıyla benzer belirtileri gözlemlediklerini ve nadir durumlarda beyinde hasar tespit ettiklerini ifade etti.

ABD’nin Persilvanya eyaletinde yer alan Pittsburg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Sherry Chou ise yaptığı açıklamada, edinilen her bilgininfaydalı olacağını belirterek, “Beyin için solunum cihazı yok. Eğer hastanın akciğeri etkilenirse solunum cihazı bağlarız. Aynı lüks beyin için bulunmuyor.” dedi.

İtalya’nın Brescia kentinde bulunan Brescia Üniversitesi’nde, sadece bu konuda çalışma yapılacak NöroCovid ünitesi kuruldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.