Haberler

Epilepsi tedavisi için yapılan araştırmalara yön verebilecek yeni keşif

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin araştırmacıları ile Alman Nörodejeratif Hastalık Merkezi’nin araştırmacıları ortak bir çalışma yaptı. Bu araştırma epilepsi tedavisinde yeni bir umut olabilir

Bu zamana kadar epilepsi nöbeti,beyindeki nöronlardaki anormal aktivite sonucu oluşan rahatsızlık olarak tanımlanmıştır. Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Alman Nörodejeratif Hastalık Merkezi önderliğinde Prof. Dr. Emre Yakşi, Dr. Nathalie Jurich-Yakşi ve Doç. Dr. Çağhan Kızıl tarafından yürütülen ortak çalışma sonucu beyindeki glial hücresi ile nöron etkileşiminin ve glial hücrelerin yetersizliği veya parçalanmasının nöbetlerin oluşmasında rol oynadığını gösterdi. Sonuçlar en prestijli bilimsel dergisi olan Natural Communications’da yayınlandı.

Araştırmanın temel amacı jeneralize nöbetlere geçişte glia hücresi-nöron etkileşiminin rolünü araştırmaktı.

Araştırma zebra balıkları üzerinde yapıldı. Bunun nedeni zebra balıklarının şeffaf olması ve sinir sistemdeki aktivitelerin mikroskobik gözlemlenmesinin diğer canlılara göre daha kolay olmasıdır. Alzhemir ve Parkinson gibi hastalıkların araştırılmasında da kullanılmaktadır.

Zebra Balığı

Araştırmada zebra balıklarında hastalığı tetikleyip beyin aktivitelerini görüntülendi. Görüntüleme sonucunda beyin savunma sisteminden sorumlu “glia” adlı hücrenin yetersizliği ve parçalanmasının nedeniyle fonksiyonda çökme olduğunu gösterdi. Bu çökmeyle beraber epilepsi krizi meydana geldi. Benzer durum glia hücresi ve nöronların etkileşiminde de gerçekleşti. Bu sayede epilepsi krizinin sadece beyindeki nöronların anormal elektriksel aktivitesi sonucu olarak ortaya çıkmadığı kanıtlanmış oldu.

Glia hücresi hakkında bilgi edindikçe yeni epilepsi tedavilerinin de ön görülmüş oldu. Araştırma halen devam etmektedir. Araştırma Glia hücresine yoğunlaşılırsa hangi nöbetleri ve epilepsi sendomlarını tedavi edilebileceği yönündedir.

Araştırma sonucunda yer verilen bazı tespitler şunlardır:

  • Jeneralize nöbet sırasında beynin tüm bölgelerinde 10 kat daha fazla aktivite tespit edildi
  • Araştırma sırasında tespit edilen tüm nöronların %90’ından fazlası jeneralize nöbet sırasında etkindi.
  • Preiktal dönemde glial hücrelerde nöronların aksine senkronizasyonda daha fazla büyük ve belirgin artış gözlemlendi.

Araştırmanın detayları için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.