Epilepsi Çalışması Beyin Aktivitesi ve Bellek Arasındaki Bağlantıyı Gösterdi
Yeni bir Cedars-Sinai çalışması, sıklıkla hafıza problemlerini bildiren epilepsili hastalarda hafıza ve anormal beyin aktivitesinin nasıl bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Veriler, bu hastalarda spesifik beyin hücrelerinden gelen anormal elektriksel darbelerin, geçici bilişsel bozulma adı verilen geçici bir tür hafıza bozukluğu ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Bu sürecin anlaşılması, epilepsi hastalarının tedavisinde iyileşme sağlama ve hafızanın nasıl çalıştığı bilgisine katkıda bulunma potansiyeline sahiptir.
Epilepsi, nöbetlere neden olabilecek anormal beyin aktivitesi ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Federal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, yaklaşık 3.4 milyon Amerikalıyı veya nüfusun %1’ini etkiliyor.
Ülkemizde 750 000 civarı epilepsi hastası olduğu düşünülüyor.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı’nda doçent olan Dr. Cedars-Sinai, JNeurosci dergisinde online olarak yayınlanan çalışmanın kıdemli yazarıydı.
Rutishauser ve ekibi çalışmalarını gerçekleştirmek için beynin hafıza için önemli olduğu bilinen bir alan olan hipokampustaki elektriksel aktiviteyi araştırdı. On bir yetişkin epilepsi hastasının beynine tedavilerinin bir parçası olarak implante edilen elektrotları kullanarak, ekip tanıma hafıza görevi sırasında hipokampustaki bireysel hücrelerin aktivitesini kaydetti.
Hastalara ilk olarak 100 yeni görüntü gösterildi. Daha sonra, bu görüntülerin 50’sinin bir alt kümesi, diğer yeni görüntülerle rastgele karıştırılarak ikinci kez tekrarlandı. Her görüntüden sonra hastalara görüntüyü daha önce görüp görmedikleri ve cevapları hakkında ne kadar emin oldukları soruldu.
Sonuçlar, beyindeki interiktal epileptiform deşarjlar (IED’ler) olarak bilinen anormal elektriksel darbelerin, hipokampustaki bireysel hücrelerin ateşlenmesini geçici olarak değiştirdiğini gösterdi. Hücrelerin aktivitesindeki bu değişiklik, hastaların daha önce sunulan bir görüntüyü görüp görmediklerini hatırlama yeteneğini bozulmasına neden oldu. Epilepsi hastalarında genellikle nöbetler arasında IED’ler görülür ve geçişli bilişsel bozukluk bildirilir. Bununla birlikte, şimdiye kadar IED’lerin neden böyle bir bozulmaya neden olduğu bilinmemektedir.
Görev sırasında, bellek bozulmasının boyutu tam olarak bir IED meydana geldiğinde, hastanın bir görüntüyü hatırlamaya çalıştığı iki saniye içinde ortaya çıkan IED’lerin neden olduğu en ciddi bozulma ile ilişkili olduğunu söyledi. Etkinin hatırlamaya özgü olduğunu ve IED’lerin varlığının yeni anıların kodlanmasını bozmadığını ekledi.
Çalışmanın ilk yazarı Chrystal Reed, MD, PhD, Cedars-Sinai’de Nöroloji yardımcı doçenti, bulguların önemli olduğunu, çünkü hafıza bozukluklarının nasıl ve neden oluştuğunu anlamak, epilepsi hastalarının yaşam kalitesini iyileştirmek için tedavi seçeneklerinin geliştirilmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
Reed, “Nöbetlerin öngörülememesi ve hafıza bozulması, epilepsisi olan kişilerde büyük bir stres etkeni” dedi.