Tonik Nöbetler
Tonik nöbetler, vücudun tamamının, kolların veya bacakların aniden sert veya gergin olduğu genellikle 20 saniye veya daha az süren nöbetlerdir.
Tonik nöbetler daha çok uyku sırasında olmaktadır. Genel olarak beynin her iki tarafında başlamaktadır. Beynin tek tarafında da olabileceği bilinmelidir.
Tonik nöbetler herkeste ortaya çıkabilir, ancak genellikle Lennox-Gastaut sendromu ve karışık nöbet tiplerine sahip diğer epilepsi sendromları olan kişilerde daha sık görülür.
Tonik nöbet sırasında ve sonrasında ne olur?
Tonik nöbetler ani ve şiddetli hareketlerle başlar. Genellikle uykuda olur.
Beynin bir bölgesinde başlar veya başladığı kısımla sınırlı kalırsa buna fokal tonik nöbetler denir. Vücudun bir tarafı veya bölgesinde sertleşme olur.
Beynin her iki tarafında başlarsa buna jeneralize tonik nöbet denir. Vücudun tamamı veya bir bölgesinin iki tarafında sertleşme ve gerginlik olur.
Kişi ayaktaysa düşebilir ve yaralanmalara neden olabilir.
Nöbet sona erdiğinde kişi uykulu veya kafası karışmış hissedebilir. Bu durum genellikle jeneralize tonik nöbette olur. Fokal tonik nöbetteyse kişide uykulu veya kafası karışmış olmayabilir.
Tonik nöbet nasıl teşhis ve tedavi edilir?
Çevrenin gözlemleri önemlidir. Bu sayede test sonuçları da dikkate alınarak daha net teşhis konabilir.
Nöbete neden olan lezyon veya beyin bölgelerini tespiti için manyetik rezonans görüntüleme (MRG) istenebilir.
EEG testi istenir. Nöbetle diğer semptomların farkının anlaşılmasını sağlar.
Tonik nöbetlerin tedavisi için ilk basamak ilaç tedavisidir. Hangi ilacın uygun olduğu nöbetin nerede başladığı ve nasıl olduğuna (fokal veya jeneralize) bağlıdır. Bu durumlara göre ilaç seçimi yapılmaktadır.
İlaçla kontrol edilemediği durumlarda diyetle,cihazla tedavi veya ameliyat düşünülebilir. Nöbetin beynin hangi bölgesinden başladı netleşmediği müddetçe ameliyat söz konusu olamaz. Ameliyatlar genellikle fokal başlangıçlı nöbeti olanlara yapılmaktadır.