epilepsivehayat.com

Epilepsi Konulu Bilgi ve Haber Sitesi

Nöbet Tipleri

Klonik nöbetler

Sadece klonik nöbetlerin görülmesi nadirdir. Genelde tonik-klonik nöbetlerin bir parçasıdır. Sadece ritmik sarsıntı şeklindedir. Kas kasılmaları veya seğirmesi biçiminde görülür.

Miyoklonik nöbetlerle karıştırılabilirler. Klonik nöbetler daha ritmiktir ve devam eder.Bir dakika ila birkaç dakika arasında sürebilir. Klonik nöbetler her yaşta görülmesine rağmen daha çok bebeklerde görülür.

Klonik nöbet sırasında neler olur?

Klonik nöbetler beynin bir bölgesini etkilediyse fokal klonik nöbet denir. Bu türünde vücudun bir tarafını veya bölgesini etkiler. Etkilediği yerlerde ritmik sarsıntı olur. Kişi olanların farkındadır ve nöbet sonrası normal aktivitesine devam eder.

Klonik nöbetler beynin genelini etkilediyse jeneralize klonik nöbet olur. Bir bölgenin iki tarafında veya vücudun tamamında ritmik sarsıntılar olur. Kişi bunun farkında olmayabilir. Kişinin normal aktivitesine dönmesi birkaç dakika sürebilir.

Nöbet sırasında kişi ayaktaysa düşebilir. Vücutta karıncalanma veya uyuşukluk hissedebilir.

Bebeklerin sinirli olanlarında kızgınlığı arttığında veya şiddetli ağlaması durumunda klonik nöbetle karıştırılabilmektedir. Bebeğin kollarının ve bacaklarının konumunu değiştirmek titremeyi azaltabilir veya durdurabilir. Kızgın bir bebek, klonik nöbet geçiren bebeğe göre daha uyanık ve hareketli olur.

Klonik nöbet nasıl teşhis ve tedavi edilir?

Nöbeti gören çevredekilerin gözlemlerini yazılı olarak alınabilmesi ve kişiden olanların farkındaysa anlatması faydalı olur. Eğer video kaydı alınabilmişse yanında getirilmesi iyi olacaktır.

Diğer nöbetlerde olduğu gibi EEG (elektroensefalogram) testi yapılması istenir. Kan testi istenebilir. Test sonuçlarından emin olunamıyorsa video EEG istenebilir. Antiepileptik ilaçlar nöbetleri kontrol etmeye yardımcı olur. Nöbetin fokal veya jeneralize olmasına göre ilaç seçimi yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dolmuş şoförü, epilepsi nöbeti geçiren yolcusunu hastaneye yetiştirdi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan sağlık çalışanlarına SMS ile 14 Mart Tıp Bayramı mektubu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan doktorlara tepki
Antalya’da epilepsi hastası genç anne yakınları tarafından evde ölü bulundu
Epilepsi Sendromları Epilepsi Teşhisi Epilepsi ve Hayat Epilepsi ve Kadın Epilepsi ve Tedavisi Nöbet Tipleri Temel Bilgiler
Rett Sendromu
Progresif Miyoklonik Epilepsi
Aicardi Sendromu
Beynimizi Tanıyalım Doktorlar Hastaneler İlaç
Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Jül Sezar
Neyzen Tevfik (24 Mart 1879-28 Ocak 1953)