Epilepsi ve Hayat

Epilepsi ve Seyahat

Epilepsi hastası bir insan, herkes gibi seyahat edebilir. Ancak seyahat planını kendi sağlık durumuna göre planlamalı ve planını iyi yapmalıdır.

Hangi ulaşım şekli olursa olsun uzun süren seyahatlerin epilepsili bireyi etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Seyahat şekline göre dikkat etmesi gereken durumlar farklılık gösterebilir.

Seyahat yurtdışına yapılması durumunda dikkat edilmesi gereken birkaç husus daha vardır. Bunlar:

  • İlaçlar farklı ülkelerde farklı isimler alabilmektedir. Bu nedenle ilaçlarınızın gittiğiniz ülkedeki ismini araştırmanız yararınıza olacaktır.
  • Hastalığınız hakkında bilgi ve ne yapılması gerektiğini içeren bir yazı bulundurmanız faydalı olur. Bunu doktorundan isteyebilirsiniz.
  • Hastalıkların ve sağlık sorunlarının uluslararası sınıflama sisteminin 10. versiyonunda (ICD-10) epilepsinin kodu G40’dır. Nöbet şekillerine göre detaylanmaktadır. ICD’nin 11. versiyonu yayınlanmıştır. Uluslararası olarak daha uygulanmamaktadır. Ondaki en kapsamlı epilepsi kodu 8A6’dır. Tanımların ana başlıkları 8A60-8A68 arasıdır. (Mayıs 2019 netleşecektir.) Raporunuz Türkçe olsa bile hastaneler bu kod sayesinde daha doğru müdahale edebilmektedir.
  • Saat dilimi farklılığı olan bir yere seyahat ediyorsanız ilaç ayarlamanızı seyahat ettiğiniz ülkeye göre ayarlamalısınız. Seyahatiniz çok uzun süreliyse doktorunuzla görüşüp ilaç düzeninde ayarlama yapmanız yararınıza olacaktır.
  • Seyahat edeceğiniz ülkenin yemek kültürü farklı olduğundan yiyecek yer bulmada sorun yaşayabilirsiniz. Seyahat öncesi yiyecek yerler konusunda araştırma yapmanız yararınıza olacaktır. Ülkeye vardıktan sonraki süreçte yanınızda aparatif yiyecekler bulundurmanızı öneririz.

Karayoluyla Seyahat

Epilepsi hastaları tek başına seyahat edebilir. Hastalığını bilen biriyle seyahat etmesi daha güvende kalmasını sağlayacaktır. Otobüsle seyahat başlangıcında muavini bilgilendirmeniz ve yanınızda olası bir durumda neler yapılacağına kime ulaşacağına dair bilgi içeren bir not bulundurmanız yararınıza olacaktır.

Arabayla seyahat yapıyorsanız sık molalar vererek seyahat etmeniz yararınıza olacaktır.

Havayoluyla Seyahat

Havayoluyla seyahat için bilet alımı yapılırken hastalığını not etmeniz yararınıza olur. Olası bir durumda personelin daha hızlı müdahale etmesine yardımcı olur.

Jet lag, vücudun biyolojik saati ile iniş yapılan yerin yerel saatinin uyuşmaması nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıktır. Farklı zaman dilimlerinde seyahat edilmesi sonucu ortaya çıkan jet lag, nöbetlerin tetiklenmesine neden olabilir. Jet- lag nedeniyle uykusuzluk ,dikkatsizlik, aşırı yorgunluk ve sindirim sorunları gözükmektedir. En bilindik etkisi, uyku bozukluğudur. Batıdan doğuya doğru yapılan ve gündüz uçuşlarda daha sık görülür. Uçak bileti alırken buna dikkat edilmelidir.

Jet lag etkisini azaltmak için uçuştan birkaç gün önce uyku düzeninizi gideceğiniz yerin yerel saatine göre ayarlama yapabilirsiniz.

Denizyoluyla Seyahat

Denizyoluyla seyahat ederseniz kenarlara yanaşmamanız yararınıza olur. Nöbetleriniz ansızın geliyorsa nöbet geçirmeniz durumunda düşüp boğulma riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

Trenle Seyahat

Trenle gideceğiniz zaman tren gelene kadar platformdan uzak durmanızda fayda var. Trene binerken birinin size eşlik etmesini isteyebilirsiniz. Nöbet anında raylara düşmenizin önüne geçmiş olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.