Epilepsi ve Hayat

Epilepsi ve Askerlik

Erkek epilepsi hastalarının ve yakın çevresinde erkek epilepsi hastası biri olanların en sık merak ettiği konulardan biridir.

Yazımızda cevabını bulacağınız bazı sorular şunlardır:

  • Epilepsi hastası askere gider mi? Askere gidebiliyorsa ne gibi sorunlarla karşılaşabilir?
  • Askeri öğrenciyim. Epilepsi hastası olmam durumunda öğrencilikten çıkarılır mıyım?
  • TSK çalışan bir askeri personelim. Epilepsi hastası olmam durumunda neler olur?

Epilepsi hastası askere gider mi? Askere gidebiliyorsa ne gibi sorunlarla karşılaşabilir?

Askerlik yapıp yapamayacağı Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerde yapılan muayeneler sonucunda belirlenir.

Düzensiz nöbetleri olan ve dirençli epilepsi hastaları askerlik yapmamaktadır. İlaçla kontrol edilebilenler askerlik yapabilmektedir. Bu hastalar için verilen rapor özetle şu şekildedir:

“Silahlı görev yapamaz. Nöbet tutamaz. Üst ranzada yatırılmamalıdır.”

Bu rapor nedeniyle hizmet bölüğünde yer alırlar. (Santral, temizlikçi vb.)

Hazırlık birliğine teslim olunduğunda daha detaylı test istenebilir. Sonuca göre bulunulduğu ilden Ankara’daki yetkili hastanelere yönlendirebilirler. Burada askerliğe elverişlilik konusunda yeniden rapor hazırlanabilir.

Öneri: Askerlikte giydiğiniz ayakkabı numarasının 1 boy büyüğünü almanız önerilir.

Askerlik sırasında ne gibi sorunlar yaşayabilir?

  • İlacı düzenli alamama
  • Raporun uygulanmaması nedeniyle üst ranzada yatmaya bağlı düşme.
  • Askerlikte strese bağlı nöbet
  • Raporun uygulanmasına ısrar etmesi nedeniyle görev yeri değişikliği

Askeri öğrenciyim. Epilepsi hastası olmam durumunda öğrencilikten çıkarılır mıyım?

Askeri öğrenciyken epilepsi olmanız durumunda askeri okuldan atılırsınız.

TSK bünyesinde çalışan bir askeri personelim. Epilepsi hastası olmam durumunda neler olur?

TSK bünyesindeki her kuvvet komutanlığın bu hastalığa olan personellere uyguladığı yöntem farklıdır.

Epilepsi nedeniyle personellikten direk çıkarılmazlar. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Yetenek Yönetmeliğinde çizelgeler mevcuttur ve bu çizelgelere göre işlem yapılır.

Personelin bulunduğu görev alanı ve rütbe kısmında “+” işareti varsa görevine devam edebilmektedir. “+” işareti yoksa benzer rütbe ve göreve yakın başka bir hizmet alanına kaydırılırlar. Sahada faaliyet gösteren bir personelse arkaplan hizmet veya idari personellikte görev alırlar.

Yerleştirilmesi mümkün değilse veya uygun görev yoksa “Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görev Yapamaz.” şeklinde rapor verilir.

Yönetmeliği görüntülemek için tıklayınız.

Askerlik için hangi hastaneler sağlık raporu verilir?

Yetkili hastanelerin listesine ulaşmak için tıklayınız.

157 thoughts on “Epilepsi ve Askerlik

  • Abi orada yanlış yazmışım geçirmişim diye geçirmedim nöbet ilaç kullanınca gecirmiyom

    Yanıtla
    • Merhabalar 21 yaşındayım ve bildim bileli epilepsi hastaligim var . Günde 2 kere 1000 mg ilaç kullanıyorum nöbet geçirme oluyor bazen ayda 2,3 bazen birkaç ayda 1 beni askere alırlar mı acaba?

      Yanıtla
      • Merhaba Serkan Bey,
        Askerlik için rapor vermeye yetkili hastanelerde yapılan testler neticesinde belli olur. Testler sırasında bir anormallik çıkmazsa alabilirler. Nöbetleriniz askerlik yaparken olursa tekrar sağlık kontrolü için hastaneye yönlendirilebilirsiniz. Askerliğiniz sonlandırılabilir. Sık sık nöbeti olanlar askerliğe alınmamaktadır.

        Yanıtla
  • Merhaba abi ben epilepsi hastasiyim ama nöbet geçirmişim ilaç içince 1 askere alırlar mı 2 almasalar elverişli raporu verseler güvenlik belgeme ehliyete el konur mi bn güven lik veya şoför olacam etkiler mi veya üstadım numaran var mi daha detaylı konuşmam lazım teşekkür ediyorum

    Yanıtla
    • Merhaba Ömer Bey,
      İlaçla nöbetleri kontrol altında olan epilepsi hastaları askerlik yapmaktadır. Askerlikle ilgili sağlık raporu veren hastaneler sadece askerlikle ilgili rapor verirler. Diğer konularda ihbar vb. yapmazlar. Askerlik harici başka konularda danışmak istediğiniz bir konu varsa o konuyla ilgili yazımız altına yazabilir veya iletişim formunu doldurarak detaylı yazabilirsiniz.

      Yanıtla
  • Merhaba;
    7 yıldır epilepsi hastasıyım ayda en az 1-2 kere titreme ve kasılma ile birlikte nöbetlerim oluyor.
    Dün askerlik muayenemde doktor , hastanı.Madde 12 B2 bendince mevcut tedaviye devam ederek ve yüksek yatakta yatmamak şartıyla medikal tedavi altında askerlik yapmasında sakınca görülmemiş raporu vermiştir.
    İlgili rapora İtiraz edeceğim. Ne ölçüde kabul olr veya değişiklik olur?
    Cevabınız için şimdiden teşekkürler…

    Yanıtla
    • Merhaba Furkan Bey,
      Askerlik için verilen sağlık raporlarının değiştirilmesi çok nadirdir. Genelde ikinci bir sevk durumunda değişmektedir.

      Yanıtla
  • Merhabalar bugün heyete çıktım askerlik raporum için sözde ( doktor bile görmedim) 1 yıl erteleme kararı verildi. 2015 den bu yana kullandığım ilaç var fakat hiç bir rahatsızlığım yok nöbet geçirmiyorum. Bu rapora itiraz etsem bir sonuç alır mıyım ben askere gitmek veya muaf olmak istiyorum 1 sene ertelenmenin mantığı nedir 1 yıl sonra iyileşecek miyim hocam fikirleriniz çok önemli benim için çok kararsızım

    Yanıtla
    • Merhaba Emrah Bey,
      İtiraz edip etmemek tercihinize kalmış bir şey. Kolay kolay raporda değişime gidilmez.
      Koronavirüs nedeniyle askerliğe alımlarda ve terhislerde gecikmeler yaşanmaktadır. Buna istinaden döneminiz ertelenmiş olabilir. Diğer ihtimal ise, sağlık kontrolünde sağlığınızla ilgili bazı şeylerden şüphelenmiş olabilirler ve teyit amaçlı 1 sene sonraya bırakmış olabilirler.

      Yanıtla
  • Merhaba kolay gelsin ben 2010 dan beri epilepsi hastalığım var düzensiz bi şekilde geceleri nöbet geçiriyorum bazen 3 günde bir bazen de 1 haftada bir sizce askere kabul ederler mi ?

    Yanıtla
    • Merhaba Necati Bey,

      Askerliğe alınıp alınmayacağı askerlik için sağlık raporu vermeye hastanelerde karar verilecektir. İlaçlar kontrol altına alınamamış epilepsi hastaları askerlik yapamamaktadır. Kontrol sırasında herhangi bir anormallik tespit edilmezse askerlik yapmanız uygun görülebilir. Askerlik yaparken nöbet geçirmeniz durumunda sağlık kontrolüne yönlendirilebilirsiniz ve askerliğinizi sonlandırabilir.

      Yanıtla
  • cem bey merhaba öncelikle. epilepsi hastalığım var. askerlik muafiyeti için hastaneye 10 günlük yatış verildi. 3 gün oldu yatalı. yatıştan vazgeçmemiz halinde oluşabilecek durumlar nelerdir? ya da daha az sürede sonuçlanabilir mi?

    Yanıtla
    • Merhaba İsimsiz,

      Hastaneye yatışınız sizin kişisel kararınız değil, askerlik için bir sürecin bir parçası. Bu nedenle erken çıkma isteğiniz reddedilebilir. Reddedilmesi durumunda siz çıkarsanız asker kaçağı vb. gibi gözükme ihtimaliniz olacaktır. Yasal bir süreç başlatılabilir.

      Yanıtla
  • Bugün heyet bana A12-F4 şeklindr karar verdi. itiraz hakkımı kullanacağım birşey değişmesede . Benim sorum, nöbetlerim ilaçla kontrol altına alındı ama , dalmalar yani şuur kaybı devam ediyor. Askerde iken bunu nasıl ifade edeceğim. Gözle görülür bir durum olmadığı için nasıl bir yol izlemeliyim. sisteme kayıtlı çok fazla nöbet, ilaç kullanım raporu ve 17 yıl önceki hafif anormal eeg olmasına rağmen bu karara itiraz etsem sonuç değişir mi?

    Yanıtla
    • Merhaba,
      Askerlik için verilen sağlık raporuna dair detaylı örnekler elimizde mevcut değil. Farklı kaynaklarda epilepsi hastalarını ilgilendiren ve A’ ile başlayan kararlar, genelde askerliğe elverişliler için kullanıldığı görülmektedir. A12-F4 (A/12 F4) raporu, askerliğe elverişliler için verilen bir rapor türü olduğu varsayarak yanıtlıyoruz. Dalma şeklinde olanlar nöbetler, absans nöbetlerdir. Genelde saniyeler sürer. İlaçla nöbeti kontrol altına alınanlar ve hafif nöbetleri olanlar askerlik yapılabilmektedir. Askerlik için rapor verilirken ve anamnez oluştururken daha önceki sağlık sonuçları dikkate alınmayabilmektedir. Alınan karaların değişmesi çok nadirdir ve genelde sağlık kontrolü için ikinci sevkte değişmektedir.

      Yanıtla
  • merhaba eşim epilepsi hastası 1 kasım 2020 tarihinde askere gitti acemilik dönemini yaptı bu sırada epilepsi nöbeti geçirdi 3 ay hava değişimi verdiler şubat/2021sonu raporu bitecek tekrar heyete cıkacak sonuc ne olur çürük alma ihtimali var mı yoksa askerlik yaptırırlarmı???

    Yanıtla
    • Merhaba İsimsiz,
      Ne karar vereceklerini bilemeyiz. İlk başta alırlar ve tekrar sağlık kontrolünden geçirilir. Sağlık kontrolü askerlik için rapor vermeye yetkili hastanelerce yapılır. Hava değişimi izni 3 ay verilmesi nedeniyle “askerliğe elverişli değildir.” raporu verme ihtimalleri daha yüksek.

      Yanıtla
  • Hocam merhaba ben 2012 yılında epilepsi geçirdim elim ayağım kendiliğinden oynuyordu felç gibi oldum
    Simdi 1 yıla yakın ani bas donmesi düşüp bayilmalarim oluyor Askerliğim geldi benden mr istendi sonuçlarım bu şekilde sizin yorumunuz nedir askerlik yapabilirmiyim Tesekkur ederim.

    KRANİAL MR İNCELEMESİ:

    İnceleme;

    Aksiyal planda T1A, T2A ve FLAIR

    Coronal planda T2A

    Sagittal planda T2A sekanslarla gerçekleştirilmiştir

    4. ventrikül orta hatta normal boyut ve konfigürasyondadır.

    Beyin sapı ve serebelluma ait belirgin patolojik sinyal değişikliği saptanmamıştır.

    3. ve lateral ventrikül normal boyut ve konfigürasyondadır.

    Bazal ganglion düzleminde belirgin patolojik sinyal değişikliği saptanmamıştır.

    Periventriküler, subkortikal beyaz cevher alanlarında belirgin patolojik sinyal değişikliği saptanmamıştır.

    Kortikal sulkuslar doğaldır.

     

    SONUÇ:

    · Normal sınırlarda kranial MR incelemesi:

    Yanıtla
    • Merhaba Vatandaş,
      Askerlik için rapor vermeye yetkili hastanelerde yapılacak testler neticesinde askerlik yapıp yapamayacağınız belli olacaktır. Testler yapıldığında askerlik yapmanıza engel bir durum tespit edilmezse askerlik yapmanız istenebilir. Askerliğe alınsanız bile nöbet geçirmeniz ve rahatsızlanmanız durumunda tekrar kontrol edilmeniz için hastaneye sevkiniz istenebilir. Sürekli nöbetler geçiren epilepsi hastaları askerliğe alınmamaktadır.

      Yanıtla
  • Askerlik esnasında yaptırdığım EEG testi anormal çıktı askerlik esnasında bir defa baygınlık geçirdim komando olamaz ve bölük faaliyetlerinden muaf tuttular bir daha da rahatsızlık geçirmedim.çabuk sinirlenirim tedavi yöntemi nedir teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba Ahmet Bey,
      Tek bir nöbet, baygınlık epilepsi teşhisi için yeterli değildir. Epilepsi hastalığı için farklı tedaviler mevcuttur. Tedavi seçenekleri hakkında kısa bilgi edinmek için ‘epilepsi tedavi yöntemlerine ve sürecine genel bakış‘ yazımızı ve hangi tedavi yöntemine dair bilgi edinmek istiyorsanız ‘epilepsi ve tedavisi‘ kategorisinde yer alan tedavi yöntemlerinden merak ettiğinizi okuyabilirsiniz.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.