Epilepsi ve Askerlik
Erkek epilepsi hastalarının ve yakın çevresinde erkek epilepsi hastası biri olanların en sık merak ettiği konulardan biridir.
Yazımızda cevabını bulacağınız bazı sorular şunlardır:
- Epilepsi hastası askere gider mi? Askere gidebiliyorsa ne gibi sorunlarla karşılaşabilir?
- Askeri öğrenciyim. Epilepsi hastası olmam durumunda öğrencilikten çıkarılır mıyım?
- TSK çalışan bir askeri personelim. Epilepsi hastası olmam durumunda neler olur?
Epilepsi hastası askere gider mi? Askere gidebiliyorsa ne gibi sorunlarla karşılaşabilir?
Askerlik yapıp yapamayacağı Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerde yapılan muayeneler sonucunda belirlenir.
Düzensiz nöbetleri olan ve dirençli epilepsi hastaları askerlik yapmamaktadır. İlaçla kontrol edilebilenler askerlik yapabilmektedir. Bu hastalar için verilen rapor özetle şu şekildedir:
“Silahlı görev yapamaz. Nöbet tutamaz. Üst ranzada yatırılmamalıdır.”
Bu rapor nedeniyle hizmet bölüğünde yer alırlar. (Santral, temizlikçi vb.)
Hazırlık birliğine teslim olunduğunda daha detaylı test istenebilir. Sonuca göre bulunulduğu ilden Ankara’daki yetkili hastanelere yönlendirebilirler. Burada askerliğe elverişlilik konusunda yeniden rapor hazırlanabilir.
Öneri: Askerlikte giydiğiniz ayakkabı numarasının 1 boy büyüğünü almanız önerilir.
Askerlik sırasında ne gibi sorunlar yaşayabilir?
- İlacı düzenli alamama
- Raporun uygulanmaması nedeniyle üst ranzada yatmaya bağlı düşme.
- Askerlikte strese bağlı nöbet
- Raporun uygulanmasına ısrar etmesi nedeniyle görev yeri değişikliği
Askeri öğrenciyim. Epilepsi hastası olmam durumunda öğrencilikten çıkarılır mıyım?
Askeri öğrenciyken epilepsi olmanız durumunda askeri okuldan atılırsınız.
TSK bünyesinde çalışan bir askeri personelim. Epilepsi hastası olmam durumunda neler olur?
TSK bünyesindeki her kuvvet komutanlığın bu hastalığa olan personellere uyguladığı yöntem farklıdır.
Epilepsi nedeniyle personellikten direk çıkarılmazlar. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Yetenek Yönetmeliğinde çizelgeler mevcuttur ve bu çizelgelere göre işlem yapılır.
Personelin bulunduğu görev alanı ve rütbe kısmında “+” işareti varsa görevine devam edebilmektedir. “+” işareti yoksa benzer rütbe ve göreve yakın başka bir hizmet alanına kaydırılırlar. Sahada faaliyet gösteren bir personelse arkaplan hizmet veya idari personellikte görev alırlar.
Yerleştirilmesi mümkün değilse veya uygun görev yoksa “Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görev Yapamaz.” şeklinde rapor verilir.
Yönetmeliği görüntülemek için tıklayınız.
Askerlik için hangi hastaneler sağlık raporu verilir?
Yetkili hastanelerin listesine ulaşmak için tıklayınız.
Merhabalar küçuk yaşlarda yüz felci geçirdim. Şuan bir sorunum yok ama yüzümde hafif bir eğrilik var.Yaklaşık 11 yaşimdan bu yana da epilepsi hastasıyım. Kendi fikrimce ciddi sorunlar yasadigimi düşünüyorum sinirsel. Bu yaşıma kadar ufak çaplı ve ciddi anlamda 15-20 kere krizim olmuştur. Çok kez doktora gittim tedavi ve kontrol amaçlı. Yıllardır raporlu ilaç kullanıyorum. Son 1 yılda 4 kere nöbetim oldu. Son 2 tanesi uyku esnasında oldu. Nöbet öncesinde ağlama krizlerim oldu baya. Uzun süreli dalıp gitmelerim oluyor, ani kasılmalar,kısmi hafıza kaybı vs vs değişik değisik şeyler yaşıyorum. Bunları nasıl anlatacağımıda bilmiyorum. Yani bir tarifi yok resmen. Bu yaşıma kadar hep lamictal hap kullandım. Son krizimden sonra(yaklaşık 1 ay önce)doktor depakin’e geçirdi ve dozunu artırdı. Yani dalıp gitmelerim,kasılmalarım halâ oluyor devam ediyor. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bu askerlik mevzusunuda kafama taktım. Acaba ne olur,nasıl olur? Bilginiz var mı?
Merhaba Ahmet Bey,
Askerlik için rapor vermeye yetkili hastanelerde yapılan değerlendirmeye göre askere gidip gitmeyeceğinize karar verilir. Burada yapılan testlerde nöbet bulgusu olursa askerlik yapmanıza müsaade edilmeyebilir.
İlaçlar kullanılmasına rağmen nöbet geçirenler genelde askere alınmamaktadır.
Merhaba ben 8 yıl önce epilepsiyi atlattım üniversiteyi Kara Harp Okulunda okumak istiyorum. Bu geçmiş hastalık bana bir engel teşkil eder mi? Bayılma köpürme falan yoktu yalnızca 5-7 saniye arasında dalıyordum
Merhaba Sena Hanım,
“5-7 saniye dalıyorum” şeklinde ifade ettiğiniz de epilepsi nöbetinin bir tipidir. Absans nöbet olarak adlandırılmaktadır. Epilepsi hastalığı atlatılmış olsa bile şu an için askerliği meslek olarak yapılamamaktadır ve askeri okullara dahil olamamaktadır.
İlanları takip etmenizi öneririz. Daha önceleri hiçbir şekilde başvuramayacağı ilanlarda ‘tedavisinin sonlanmasından 5 yıl geçmiş olma’ şartı eklenmeye başlanmıştır.
Kucukken epilepsi geçirdim, ilac tedavisi sonrasinda ilaclarimi biraktim. Epilepsi nöbeti geçirmiyorum cok uzun zamandir. Epilepsiyi yendigimi dusunuyorum fakat ben cok cabuk sinirlenip aşırı sinirleniyorum. Bazen gözüm dönüyor hic hirsey de hatirlamiyorum o ana dair. Yine de askere alirlar mi? Alirlar ise diger askerler gibi mi muamele görürüm. Yoksa arkaplanda mi gorevlendirilirim.tesekkurler.
Merhaba İsimsiz,
Zorunlu askerlik geldiği zaman ilaçla kontrol altında epilepsisi olan bireyler askere alınmaktadır. Arka planda görev verilmektedir.
Merhabalar. Ben bundan yaklaşık1. 5 sene önce, yataktan düştüğüm için hastaneye kaldırıldı. MR, EEG, her şeyim sağlam çıkmasjna rağmen (belgesi var hepsinin) acaba rütbeli personel olabilir miyim? Teşekkürler cevaplarınız için.
Merhaba Emre Bey,
Epilepsi hastalığı olan ve geçmişte bu hastalığı yaşamış olanlar, şu an için ilanlarda açıkça belirtilmediği müddetçe meslek olarak askerlik yapamamaktadır. Bunun nedeni tekrarlama ihtimali olmasıdır.
Hiçbir şekilde Hava Kuvvetleri askeri personeli olunamamaktadır.
Daha önce hiçbir şekilde epilepsi hastalığı olan veya geçmişi olan kişileri almayan kurumların bazı ilanlarında ‘Tedavinin sonlanmasının üzerinden 5 yıl geçmiş olmalı’ şartı eklenmeye başlanmıştır. Personel alım ilanını detaylı okumanızı tavsiye ederiz.
5 yıl önce epilepsi geçirip temiz raporu olan ve şu an tüm kontrolleri normal olan bir kişi jandarma bünyesinde askerliği meslek olarak yapabilir mi?
Merhaba Dilan Hanım,
Epilepsi hastalığı olan ve geçmişte bu hastalığı yaşamış olanlar, şu an için ilanlarda açıkça belirtilmediği müddetçe meslek olarak askerlik yapamamaktadır. Bunun nedeni tekrarlama ihtimali olmasıdır.
Daha önce hiçbir şekilde epilepsi hastalığı olan veya geçmişi olan kişileri almayan kurumların bazı ilanlarında ‘Tedavinin sonlanmasının üzerinden 5 yıl geçmiş olmalı’ şartı eklenmeye başlanmıştır. Personel alım ilanını detaylı okumanızı tavsiye ederiz.
Epilepsi hastasiyim duzensiz nöbetlerim oluyor bazen cok sert nobetler gecirebiliyorum askere beni alirlar mi
Merhaba Ozgur Bey,
Askerlik için sağlık kontrolündeki test sonuçlarına göre askerlik yapıp yapamayacağınız belli olacaktır. Kontrolde sonuçlar iyi çıkarsa askerlik yaptırılabilmektedir. Düzensiz nöbetleri olan epilepsili bireyler çoğunlukla yapmamaktadır. Epilepsi hastası askere alınsa bile sık nöbetler geçirmesi durumunda tekrar kontrole gönderilmektedir. Bu sevkten sonra çoğunlukla ‘askerlik için elverişsiz’ raporu verilmektedir. Askerliği sonlandırılmaktadır.
Cem bey size ulaşabiliceğim bi adres var mı. Ufak tefek sorularım olucakda. Yardımcı olursanız minnettar kalırım. Araştırdım ama bulamadım soruma cevap.
Merhaba Yusuf Bey,
Daha kapsamlı bir sorunuz varsa İletişim bölümündeki iletişim formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz. Burayı tıklayınız.
İletişim formunu kullanarak ulaşabilirsiniz.
Merhaba cem bey depakin ilacını 1 sene önce bıraktım nöbetim in olmadı şartlarda bu hastalık resmi kuruluşlarda karşıma kac sene daha cıkçak
Merhaba Serdal Bey,
Epilepsi hastalığını atlatmış olsanız bile askerliği ve polisliği meslek olarak yapmak istediğinizde engel olabilmektedir. Kurumdan kuruma değişmektedir. Güvenlikle ilgili meslekler dışında şoförlük de yapamazsınız. İlacı bıraktıktan sonra 5 yıl da geçse ve ehliyet alsanız bile şoförlük yapamazsınız.
4 yıllık üniversite mezunuyum ve kalıcı olarak askerlik yapmak istiyorum ancak epilepsi hastasıyım. Fakat bu zamana kadarki bütün eeg ve mr gibi kontrol sonuçlarımın hepsi normal çıktı. İlaç da kullanıyorum. Acaba askere gitmeme veya gidersem de kalıcı olarak gitmeme engel olur mu? Teşekkür ederim..
Merhaba Numan Bey,
Askerlik yapılıp yapılamayacağı kişiden kişiye değişmektedir ve askerlik için rapor vermeye yetkili hastanelerdeki doktorlar karar vermektedir.
İlaç kullanan ve nöbetleri kontrol altında olan epilepsi hastalarının çoğu askerlik yapabilmektedir. Epilepsi hastaları askerliği meslek olarak yapamamaktadır.
Recep kocaağa bey DEPAKINE Türkiyede ve tüm dünyada yasaklandı diye biliyorum, Ayrıca dikkat emeniz gereken husular BİPOLAR ATAK (duygulanım bozukları) Geçirmenizede sebeb olduğunun umarıım farkındasınızdır. link ten inceleme yapabilirsiniz. Evlenmeden önce Tüm genetik testi yaptırmanızı ve evlendiğinizde çocuk planlaması yapmadan mutlaka bir uzman ile iştişare etmeninizi öneririm. https://www.ilacrehberi.com/v/depakin-chrono-500-mg-30-uzun-etkili-film-tablet-a045/kub/klinik-ozellikler/