Epilepsi ve Askerlik

Erkek epilepsi hastalarının ve yakın çevresinde erkek epilepsi hastası biri olanların en sık merak ettiği konulardan biridir.
Yazımızda cevabını bulacağınız bazı sorular şunlardır:
- Epilepsi hastası askere gider mi? Askere gidebiliyorsa ne gibi sorunlarla karşılaşabilir?
- Askeri öğrenciyim. Epilepsi hastası olmam durumunda öğrencilikten çıkarılır mıyım?
- TSK çalışan bir askeri personelim. Epilepsi hastası olmam durumunda neler olur?
Epilepsi hastası askere gider mi? Askere gidebiliyorsa ne gibi sorunlarla karşılaşabilir?
Askerlik yapıp yapamayacağı Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerde yapılan muayeneler sonucunda belirlenir.
Düzensiz nöbetleri olan ve dirençli epilepsi hastaları askerlik yapmamaktadır. İlaçla kontrol edilebilenler askerlik yapabilmektedir. Bu hastalar için verilen rapor özetle şu şekildedir:
“Silahlı görev yapamaz. Nöbet tutamaz. Üst ranzada yatırılmamalıdır.”
Bu rapor nedeniyle hizmet bölüğünde yer alırlar. (Santral, temizlikçi vb.)
Hazırlık birliğine teslim olunduğunda daha detaylı test istenebilir. Sonuca göre bulunulduğu ilden Ankara’daki yetkili hastanelere yönlendirebilirler. Burada askerliğe elverişlilik konusunda yeniden rapor hazırlanabilir.
Öneri: Askerlikte giydiğiniz ayakkabı numarasının 1 boy büyüğünü almanız önerilir.
Askerlik sırasında ne gibi sorunlar yaşayabilir?
- İlacı düzenli alamama
- Raporun uygulanmaması nedeniyle üst ranzada yatmaya bağlı düşme.
- Askerlikte strese bağlı nöbet
- Raporun uygulanmasına ısrar etmesi nedeniyle görev yeri değişikliği
Askeri öğrenciyim. Epilepsi hastası olmam durumunda öğrencilikten çıkarılır mıyım?
Askeri öğrenciyken epilepsi olmanız durumunda askeri okuldan atılırsınız.
TSK bünyesinde çalışan bir askeri personelim. Epilepsi hastası olmam durumunda neler olur?
TSK bünyesindeki her kuvvet komutanlığın bu hastalığa olan personellere uyguladığı yöntem farklıdır.
Epilepsi nedeniyle personellikten direk çıkarılmazlar. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Yetenek Yönetmeliğinde çizelgeler mevcuttur ve bu çizelgelere göre işlem yapılır.
Personelin bulunduğu görev alanı ve rütbe kısmında “+” işareti varsa görevine devam edebilmektedir. “+” işareti yoksa benzer rütbe ve göreve yakın başka bir hizmet alanına kaydırılırlar. Sahada faaliyet gösteren bir personelse arkaplan hizmet veya idari personellikte görev alırlar.
Yerleştirilmesi mümkün değilse veya uygun görev yoksa “Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görev Yapamaz.” şeklinde rapor verilir.
Yönetmeliği görüntülemek için tıklayınız.
Askerlik için hangi hastaneler sağlık raporu verilir?
Yetkili hastanelerin listesine ulaşmak için tıklayınız.
Cem bey merhabalar. Ben 2015 yılında bir kez senkop geçirdim ve 1 yıl boyunca epilepsi tedavisi aldım. Bu tedavi sürecinde çekilen tüm eeg, mr/tomografi testleri temiz çıktı. Hiçbir anormallik rastlanmadı. Kullandığım ilaç 250 mg kepra idi. Ben bu ilacı günde bir adet sonra günde yarım adet ve tedavinin son aşamasında hapı 4 parçaya bölerek bir parça şeklinde kullanıyordum. Yani haftada iki hap bile etmiyor. Tedavi süresi boyunca doktorlar neden bayıldığımı çözemedi herhangi nir anormal durum yapılan testlerde çıkmadı. Tedavi süresi de dahil olmak üzere o günden bu yana hiçbir nöbet, atak vs şeyler olmadı. 2022 yılında B sınıfı ehliyetimi aldım ve 2021 yılına askerliğimi jandarma er olarak takdirle tamamladım. 2024 yılında jandarma uzman erbaş alımlarında asıl olarak başarılı oldum. Sevk edildiğim konya şehir hastanesinde yapılan tetkiklerim (Eeg, Tomografı, ilaç kan düzeyi testi) temiz çıkmasına rağman 12A/4 maddesi ile elediler. İtiraz edip sevk edildiğim ankara şehir hastanesinden yapılan tetkiklerin (eeg, ilaç kan düzeyi) temiz çıktığı için uzman erbaş olur raporu aldım. Hakem hastane olarak sevk edildiğim hastanedi yine yapılan tetkiklerin (eeg ilaç kan düzeyi) temiz çıktığı için doktorum sağlam yazıp kurula sevk etti ama kuruldaki doktor eledi. 12A/3 maddesi ile. Kurul kararı uygundur yazdı. Ben de bu iki olumsuz raporun dahi birbiri ile çeliştiği için idare mahkemesine idari işlemin iptali davası açtım. Mahkeme beni bilirkişiye sevk edecek. Bilirkişi incelemesinde sizce olumlu sonuç alır mıyım? Ben yanlış tanı yüzünden tedavş verildiğini düşünüyorum çünkü hiçbir sağlık sorunum tedavi sürecide dahil olmak üzere hiç olmadı. Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz? Size bilirkişi uzman erbaş olur raporu verir mi
Merhaba Bekir Bey,
Senkop belli tedavilerle geçebilmektedir. Kalıcı olması nadirdir. Askerlik için değerlendirmeler aynı sonuçları görmelerine rağmen doktordan doktora değişebilmektedir. Sizin yaşadığınız durum da bundan kaynaklanmaktadır. “Askerliğe elverişlidir.” raporu verildiğinde jandarma er yapabilmişsinizdir. Söz konusu personellik için olunca değişiklik göstermektedir. Jandarma uzman erbaşları alt branşına göre değerlendirme yapılırsa doktor insiyatifi ile olumlu sonuç çıkabilir. Olumsuz raporun dayandığı maddeler farklılaşsa da tabloda iki madde için “olumsuz” olması yönündedir.Olumlu veren doktorun neye dayanarak verdiğini incelemeniz yararlı olur. Muhtemelen farklı maddeye dayanarak sizin sağlık durumunuzu değerlendirmiş. Mahkemede “olabilir” diyen doktorun dayanağını güçlendirecek belgeler hazırlarsanız sizin için yararlı olacaktır.
Merhaba epilepsi hastasıyım nasıl rapor alacağım yoklama dönemime 6 gün kalmış nerelere başvuru yapacağım
Yanıt geç olduğu için kusura bakmayın. Yanıt artık size yararlı olmasa da başkasına yararlı olması için size yanıt yazıyorum. Askerlik içim rapor vermeye yetkili hastaneler mevcut. Onlara başvurmanız gerekir.
Cem bey merhaba ben 2013 yılında epilepsi geçirdim ve 2024 kadar hiç epilepsi geçirmedim düzenli olarak ilaç kullanıyorum ve 6 ayda bir EEG çekiyorum acaba askeriyeye girebilirliyim astsubaylık veya jandarma gibi
Merhaba Taha Bey,
Tedavisi devam eden epilepsi hastaları askeri personel olamamaktadır. Alımda belirtilen sağlık şartları kısmını okumanız yararlı olur. Değişiklik yaşanabilir. Rapor veren doktorların değerlendirmesi farklılık gösterebilir.