Epilepsi ve Askerlik
Erkek epilepsi hastalarının ve yakın çevresinde erkek epilepsi hastası biri olanların en sık merak ettiği konulardan biridir.
Yazımızda cevabını bulacağınız bazı sorular şunlardır:
- Epilepsi hastası askere gider mi? Askere gidebiliyorsa ne gibi sorunlarla karşılaşabilir?
- Askeri öğrenciyim. Epilepsi hastası olmam durumunda öğrencilikten çıkarılır mıyım?
- TSK çalışan bir askeri personelim. Epilepsi hastası olmam durumunda neler olur?
Epilepsi hastası askere gider mi? Askere gidebiliyorsa ne gibi sorunlarla karşılaşabilir?
Askerlik yapıp yapamayacağı Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerde yapılan muayeneler sonucunda belirlenir.
Düzensiz nöbetleri olan ve dirençli epilepsi hastaları askerlik yapmamaktadır. İlaçla kontrol edilebilenler askerlik yapabilmektedir. Bu hastalar için verilen rapor özetle şu şekildedir:
“Silahlı görev yapamaz. Nöbet tutamaz. Üst ranzada yatırılmamalıdır.”
Bu rapor nedeniyle hizmet bölüğünde yer alırlar. (Santral, temizlikçi vb.)
Hazırlık birliğine teslim olunduğunda daha detaylı test istenebilir. Sonuca göre bulunulduğu ilden Ankara’daki yetkili hastanelere yönlendirebilirler. Burada askerliğe elverişlilik konusunda yeniden rapor hazırlanabilir.
Öneri: Askerlikte giydiğiniz ayakkabı numarasının 1 boy büyüğünü almanız önerilir.
Askerlik sırasında ne gibi sorunlar yaşayabilir?
- İlacı düzenli alamama
- Raporun uygulanmaması nedeniyle üst ranzada yatmaya bağlı düşme.
- Askerlikte strese bağlı nöbet
- Raporun uygulanmasına ısrar etmesi nedeniyle görev yeri değişikliği
Askeri öğrenciyim. Epilepsi hastası olmam durumunda öğrencilikten çıkarılır mıyım?
Askeri öğrenciyken epilepsi olmanız durumunda askeri okuldan atılırsınız.
TSK bünyesinde çalışan bir askeri personelim. Epilepsi hastası olmam durumunda neler olur?
TSK bünyesindeki her kuvvet komutanlığın bu hastalığa olan personellere uyguladığı yöntem farklıdır.
Epilepsi nedeniyle personellikten direk çıkarılmazlar. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Yetenek Yönetmeliğinde çizelgeler mevcuttur ve bu çizelgelere göre işlem yapılır.
Personelin bulunduğu görev alanı ve rütbe kısmında “+” işareti varsa görevine devam edebilmektedir. “+” işareti yoksa benzer rütbe ve göreve yakın başka bir hizmet alanına kaydırılırlar. Sahada faaliyet gösteren bir personelse arkaplan hizmet veya idari personellikte görev alırlar.
Yerleştirilmesi mümkün değilse veya uygun görev yoksa “Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görev Yapamaz.” şeklinde rapor verilir.
Yönetmeliği görüntülemek için tıklayınız.
Askerlik için hangi hastaneler sağlık raporu verilir?
Yetkili hastanelerin listesine ulaşmak için tıklayınız.
Abi selamun aleyküm ben epilepsi hastasıyım 2016 yılında bu teşhis konuldu çok şükür 8 yıldır herhangi bir nöbetim yok tüm sonuçların filmlerim temiz acaba jandarma uzman çavuş olabilirmiyim
Merhaba Medet Bey,
Alım sırasındaki koşullara göre değişiklik gösterebilir. O anki şartlarda “epilepsi geçmişi olan veya epilepsi tedavisi uygulanan kişi olamaz.” gibi bir varsa olamazsınız. İfade yoksa biraz doktor insiyatifine de bağlı. Aynı hasta için farklı doktorlar farklı değerlendirme yapabilmektedir. Şansınızı denemenizde yararlı olacaktır.
Merhaba Cem bey benim epilepsi rahatsızlığım var ama 2 senedir kriz geçirmiyorum geçirdiğim zamanda sürekli olmuyodu ben askerliğimi yapalı 6 sene oldu askerdeyken falanda hiç geçirmedim şimdi uzman erbaş alımına başvurdum gitsem bi sıkıntı olurmu yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler
Merhaba Mustafa Bey,
Eğer uygun görülmeniz durumunda yüksek ihtimal sıkıntı olmaz. Alınmanız ve sık nöbet geçirmeniz durumunda ya göreviniz sonlandırılır veya uygun görev yerine yönlendirilebilirsiniz.
Merhaba Cem Bey öncelikle kolay gelsin. Bende 4 yıldır epilepsi hastasıyım. Sadece 2019’da 3 kere bayılma, nöbet vs. geçirdiğim oldu. En son 2019 Mayıs’ta bayıldım. Kontrollere gittiğim zaman Epilepsi Tanımlanmamış olarak belirtildi. 2019 Mayıs’tan beri düzenli olarak Kepra 500 mg kullaniyorum. Arada sırada karnıma ağrılar falan geliyor böyle yüzüm sapsarı kireç gibi oluşabiliyor ateşlenme vs. Sizce askere gitme şansım var mı, yoksa muaf mı tutulacağım? Hani araştırmalarda yaptım kimi gidebiliyor, kimi gidemiyor diye belirtmiş. Yardımcı olursanız çok sevinirim kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim Cem Bey.
Merhaba Mahmut Bey,
Öncelikle geçmiş olsun. Rapor vermeye yetkili hastanelerdeki kontrollerinize göre askere gidip gitmeyeceğiniz belli olur. Alınsanız bile nöbet geçirmeniz durumunda tekrar yönlendirip “elverişsiz” raporu verebilirler. Daha çok bilinç kaybı yaşayanlar ve nöbetleri sürekli olanlar alınmamaktadır.
İyi günler.
Merhaba Cem bey ben düzeli olarak iki suda bir nöbet geçiriyorum ve ilaç tedavim devam ediyor hayla hastalgımla alakalı bir dönüş alamadım ve asker gitme 7 ay kaldı bu durumda ben asker gidemez miyim
Merhaba Polat Bey,
Nöbetleriniz devam ederse askere elverişlilik için olumsuz rapor vermeleri yüksek ihtimaldir.
merhaba 8 yıl önce birkaç kez sadece uyurken epilepsi nöbeti geçirdim yaklaşık 7 yıldır ilaç kullanmıyorum nöbet geçirmiyorum ama tanı aldım askerlik muayenesi için aile hekimine mi gitmem gerekir yoksa nörolojiye mi süreç nasıl işler ve ne kadar sürer
Merhaba Furkan Bey,
Önce aile hekiminize gitmeniz gerekiyor. Daha sonra aile hekiminiz askerlik için rapor vermeye yetkili hastanelere yönlendirecektir.
Cem bey ben epilepsi hastasıyım zorunlu askerlik başvurusu için bana çürük vesayre herhangi birşey yapılmadı askerliğe elverişli denildi
Ama ben jandarma olmak istiyorum olabilirmiyim
en son nöbetim ilaç kullanmadığım için 3 sene önce oldu
ilaç kullandığım zaman nöbet geçirmiyorum
Merhaba Medet Bey,
Askerliği zorunlu hizmet olarak yapmak ile meslek olarak yapmak arasında farklar mevcut.
En büyük fark, sağlık için rapor verilirken farklı yönetmeliğe ve yönetmeliğin farklı kısımlarına göre değerlendirilmesidir.
“Epilepsi geçmişi olanlar yapamaz” yazsa bile bazen doktorlar insiyatif kullanıp olumlu rapor verebilmektedir. Bu tamamen o anki heyetteki doktora bağlıdır.
Her an değişiklik yapılabilmektedir. Bu nedenle başvuru zamanki koşulları incelemenizi tavsiye ederiz.
Merhaba 5 senedir dalma epilepsim var Depakin 1000 mg sabah 1000mg akşam kullanıyorum ve ara ara nöbetlerim oluyor aynı zamanda kardiyoloji bölümünden 8 tane hap kullanıyorum gut hapı vb kardiyoloji doktorum bu ilaçlarla askerlik yapamazsın dedi askerliğimi 2028 erteledim tecil ettirsem askere gidermiyim
Merhaba Hakan Bey,
Öncelikle geçmiş olsun.
Nöbetleri olan hastalar askerlik yapamamaktadır.
Askerlik için rapor vermeye yetkili hastanelerdeki kontrolde çıkan sonuca göre karar verilmektedir. Bazen sonuçlar o an normal çıkması ve eski verilere ulaşamama durumu nedeniyle “Askerlik için elverişlidir.” raporu verilebilmektedir. Askere alıp başladıktan kısa süre sonra “askerlik için elverişli değildir.” raporu için sevk edilebilmektedir.
Son sözü askerlik için rapor vermeye yetkili hastanelerdeki heyet karar verecektir.
Merhabalar Cem bey tam askere gidicektim yini epilepsi olduğu için 1 sene ertelendi ama o 1 sene içinde düzenli ilaç kulandığım için hiç nübet geçirmedim askere gidebilirmiyim acaba
Merhaba Cengiz Bey,
Ertelendikten sonra nöbet geçirmezseniz ve kontrol normal çıkarsa gitmeniz yüksek ihtimaldir. Diğer sonuçlar da önemlidir.
Merhaba Arkadaşlar Bende 10 Kasım 2022 Tarihinde Sevk olacam 2013 Eylül Ayından itibaren İlaç kullanıyorum 2016 Yazından İtibaren Nöbet geçirmiyorum
Merhaba Cem bey 6 yıldır epilepsi hastasıyım 4 yıl boyunca epixx 500 ve epixx 1000 mg ilaç kullandım fakat nöbetlerim devam ettiği için doktorumu değiştirip başka doktora geçtim şu an hem gündüz hem gece Epixx 1000mg,Epixx 500 mg ve Benvida 100 mg kullanıyorum e nabız da G40.9 – EPİLEPSİ, TANIMLANMAMIŞ yazıyor askerliğim geldi muaneye gitsem ne gibi bir sonuç çıkar? Şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Batu Bey,
Kontroller sırasında nöbet geçirirseniz veya nöbete dair bir bulgu olursa ilk başta erteleyebilirler. Sonra duruma göre alabilirler.
Nöbetleriniz şiddetliyse direk askerlikten muaf tutabilirler.
Askerlik yapıp yapmayacağınıza yönelik sağlık raporu, sağlık raporu vermeye yetkili hastanelerdeki kontrollerde çıkan sonuca ve hastalık geçmişinize bağlı.