Haberler

Epilepsi hastaları grip aşısı için riskli grupta mı?

Koronavirüs nedeniyle grip aşısına olan talep patladı. Fiyatı bu yıl 72,64 olarak belirlenen aşı için Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Mevsimsel grip nedir?

Grip, influenza virüsünün neden olduğu, yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbaharda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Belli bir dönem ve beklenen sayıda kişiyi etkilediği için mevsimsel grip olarak adlandırılır.

Mevsimsel grip için yapılan aşı, influenza aşısı olarak da adlandırılmaktadır.

Sağlık Bakanlığı influenza aşısı için açıklama yaptı

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bakanlığımız, geçmiş yıllarda olduğundan daha fazla talep influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağlamış durumdadır. Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edilmektedir. Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür.

  1. Vatandaşlarımız risk durumlarını E-nabız sistemi üzerinden öğrenebilecektir.
  2. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacaktır. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır.
  3. İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecektir. Eczanenin Reçetem Sistemi’ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır.

Riskli grupta olup olmadığımı nasıl görebilirim?

İlk kez E-Nabız kullanıcısı olacak kişiler e-Devlet üzerinden e-Nabız’a girerek şifre profil ayarları üzerinde E-nabız şifresi oluşturulmalı ya da kendi Aile Hekiminden geçici şifre almalıdır.

Epilepsi hastaları grip aşısı için riskli grupta mı?

Sağlık Bakanlığı koronavirüs tedbirleri kapsamında epilepsi hastalarını riskli grupta görmemişti ve idari izinli sayılacak kişiler arasında sayılmamıştı. Grip aşısında da benzer durum söz konusu oldu.

Epilepsi hastaları 1. öncelikli yüksek risk grubunda sayılmadı. Bir çok epilepsi hastası “İnfluenza açısından 1. öncelikli yüksek risk grubunda değilsiniz. Durumunuz ileride yeniden değerlendirilecektir.” uyarısıyla karşılaştı.

Vatandaştan tepki

Kronik hastalığı olan kişilerin 1. risk grubunda yer almaması tepkilere neden oldu. Epilepsi hastalığıyla beraber farklı kronik hastalığı olanların da “İnfluenza açısından 1. öncelikli yüksek risk grubunda değilsiniz. Durumunuz ileride yeniden değerlendirilecektir.” uyarısıyla karşılaşması tepkilere neden oldu.

Sağlık Bakanlığı’nın bilgilendirmesinde çelişkili ifadeler

Sağlık Bakanlığı’na ait grip hakkında bilgilendirme için hazırlamış olduğu “grip.gov.tr” sitesi mevcut. Grip hakkında bilgilendirme yapıldığı bu sitede “Kimler risk altındadır?” bölümünde çelişkili ifadeler mevcut.

Sağlık çalışanlarını bilgilendirmek için hazırlanan bölümde, epilepsi hastaları riskli grupta yer almaktadır. Halk için hazırlanan bölümdeyse epilepsi hastaları risk altında sayılmamaktadır.

Sitede sağlık personeli olanlar için mevsimsel grip bilgilendirmesi için hazırlanmış metnin ilgili kısmı ekran görüntüsü

Kaynak: https://www.grip.gov.tr/tr/saglik-calisani-icin-mevsimsel-grip

Sitede sağlık personeli olmayanlar için mevsimsel grip bilgilendirmesi için hazırlanmış metnin ilgili kısmı ekran görüntüsü

Kaynak: https://www.grip.gov.tr/tr/kimler-risk-altinda

Kimler risk altındadır?

Risk grubunda olanlar, diğer bireylere göre daha ağır atlatma olan kişilerdir. Bulaşma riski herkeste aynıdır.

Sağlık Bakanlığı’nın hem sağlık personeli için hazırlamış olduğu metinde hem de sağlık personeli olmayanlar için hazırlamış olduğu metinde ortak olan risk grupları bazıları şunlardır:

  • 65 yaş ve üzeri
  • 2 yaş ve altı
  • Gebeler
  • Aşırı kilolu olanlar
  • Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar
  • Astım gibi kronik solunum yolu hastalıkları olanlar
  • Kronik böbrek hastalığı olanlar
  • Kronik kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar
  • Şeker hastalığı dahil herhangi metabolik rahatsızlığı olanlar
  • 19 yaşından küçük uzun süre aspirin kullananlar
  • Böbrek hastalıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.