Nöbet Tipleri
Nöbet, sinir hücrelerindeki elektriksel aktivitesinde meydana gelen karmaşık kimyasal değişikliklerden kaynaklanır.
Nöbet geçirmiş olmanız sizin epilepsi olduğunuz anlamına gelmez. Epilepsi olarak nitelendirilmesi için tekrarlanması gerekir.
Kaynaklandığı yer ve yayılma biçimine göre nöbetin şekli değişebilir. Bu nedenle çok fazla nöbet tipi vardır. Nöbetlerin tıbbi sınıflandırılması ve adı belli dönemlerde değişebilmektedir.
Bazı nöbet tipleri şunlardır:
- Absans nöbet :Bu nöbeti geçiren kişiler bir yere (genellikler yukarı) boş boş bakar. İnsanlar bu durumu hayal kurmayla çok karıştırırlar. Bu yüzden pek fark edilmezler.
- Ateşli nöbetler: Doğumundan 3 ay geçen bebeklerde, 5 veya 6 yaşına kadar yüksek ateş olduğunda tonik-klonik nöbetler şeklinde olabilir.
- Atipik absans nöbetler: Bu nöbetler 5 ila 30 saniye arasında süren dalma şeklindeki nöbetlerdir. El ovuşturma vb. görülebilmektedir.
- Atonik nöbetler: Atonik nöbetler, kasların birden gevşediği nöbetlerdir. Bu nöbetler 15 saniyeden az sürer. Genellikle beynin her iki tarafını etkiler.
- Basit parsiyel nöbetler: Nöbetin beynin bir tarafın başladığı ve çevresiyle ilgili farkındalığını kaybetmediği nöbetlerdir.
- Dakristik nöbetler: Hamartom adlı lezyonun beynin hipotalamus bölgesinde olması nedeniyle meydana gelen istemsiz ağlama veya ağlıyormuş gibi ses çıkarma biçiminde görülen nöbetlerdir.
- Jelastik nöbetler: Kontrolsüz kahkaha veya kıkırdamaların görüldüğü nöbetlerdir. Kimi kaynakta “gelastik nöbetler” olarak geçmektedir.
- Klonik nöbetler: Sadece ritmik sarsıntı şeklindedir. Kas kasılmaları veya seğirmesi biçiminde görülür.
- Kompleks parsiyel nöbetler: Beynin bir bölgesinde veya tarafında başlayan ve kişinin çevresinde olup bitenin farkında olamadığı nöbetlerdir.
- Miyoklonik nöbetler: Miyoklonik nöbetler, bir kas veya kas grubunun şok benzeri sarsıntılar yaşadığı nöbetlerdir. Bu nöbetler kasılma-gevşeme şeklindedir.
- Non-epileptik nöbetler: Non-epileptik nöbetler, epilepsi nöbeti gibi gözüken ancak epilepsi nedeniyle gerçekleşmeyen nöbetlerdir. Kimi kaynaklar “nöbet” yerine “olaylar” kullanmaktadır.
- Psikojenik non-epileptik nöbetler: Epilepsi nöbetini andıran ancak epilepsiden kaynaklanmayan, EEG’deki dalgaların normal olduğu ve santral sinir sisteminde anormal işlev bozukluğunun olmadığı, aniden davranış değişikliğinin olduğu tekrarlanan nöbetlerdir.
- Refrakter nöbetler: Refrakter nöbetler, dirençli epilepsi olarak da bilinir. İlaçla tedavisi zor olan veya durdurulamayan epilepsi nöbetleridir.
- Sekonder jeneralize tonik-klonik nöbetler: Sekonder jeneralize nöbet, beynin bir noktasından başlayan ve beynin geneline yayılarak jeneralize nöbete döndüğü nöbetlerdir. Birçok nöbet şekli görülse de genellikle tonik-klonik nöbet görülür.
- Tonik nöbetler: Tonik nöbetler, vücudun tamamının, kolların veya bacakların aniden sert veya gergin olduğu genellikle 20 saniye veya daha az süren nöbetlerdir.
- Tonik-klonik nöbetler: Dünyanın neresine giderseniz gidin “epilepsi nöbeti nasıl olur?” sorusuna aldığınız yanıt bu nöbeti anlatır. Tonik sertleşme, klonik ritmik hareketleri belirtmek için kullanılır. Bu nöbetler ortalama 1-3 dakika arasındadır. Kişi bilincini kaybeder.
Nöbetler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız istediğiniz nöbetin ismini tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Selamlar. Bazen birden halsizlik geliyor yatma hissi oluyor ve yatıyorum sonra iç çeker gibi nefes alışverişi oluyor kol ve ayaklarımda uyuşma ve çenemi sıkma şeklinde ilerliyor. Gözlerimi açamıyorum halsizlikten her şeyi duyuyorum ama sonra 30 sn 1 dakika sonra geçiyor eski halime geliyorum. Tonik epilepsi olabilir mi acaba ? Teşekkürler
Merhaba Ceren Hanım,
Bahsettiğiniz durum tonik nöbete benzemektedir.
Nöbetler sadece epilepsi hastalarında görülmez. Başka sağlık sorunları olanlarda da nöbet görülebilir. O yüzden sağlık kontrolü yaptırmanız yararlı olur.
Bazı kişilerde psikolojik durumdan kaynaklı nöbeti andıran şeyler olabilir. Psikojenik non-epileptik nöbetler olarak adlandırılmaktadır.
İyi günler dileriz.
İyi günler benim epilepsi hastalığım var ve sağ ayağımda hissizleşme var neden oluyordur acaba bilginize ihtiyacım var
Merhaba Erencan Bey,
Sağ ayağınızda hissizleşmenin farklı nedenleri olabilir. Epilepsi de bu olasılıklardan biridir. Vücudun o bölgesinden sorumlu olan beyindeki bölgedeki elektriksel aktivitedeki anormallik nedeniyle olabilir. Tedaviniz için gittiğiniz doktordan neden olabileceği konusunda fikir alabilirsiniz.