Epilepsi ve Tedavisi

Düşük Glisemik İndeks Tedavisi (LGIT)

Ketojenik diyete alternatif olarak 2002 yılında geliştirilmiştir. LGIT’te sadece günlük tüketilen karbonhidrat miktarı izlenmiyor, aynı zamanda glisemik indeksi düşük olan karbonhidratlara da odaklanmaktadır.

Odak başlangıçlı jeneralize nöbetler ile parsiyel nöbetleri olan kişilere uygulanır.

Glisemik indeks nedir?

Bir yiyeceğin glisemik indeksi, şeker gibi bir referans bir yiyeceğe kıyasla, o yiyeceği yedikten sonra ne kadar kan glikozunuzu ne kadar yükseğe çıkardığına gösterir.

Her yiyeceğin glisemik indekse etkisi farklıdır. Diyet lifleri glisemik indeksi düşürür. Bir gıdanın sindirilme ve emilme hızı glisemik indeksi etkiler.

Ketojenik diyetten farkı nedir?

  • LGIT, günlük 40-60 gram artan karbonhidrat artımına müsade eder.
  • Yiyecek miktarı gramla tartılmaz. Porsiyonla ölçülür. Kesin ölçüm yerine porsiyona dayandığı için uygulayan kişilerin lokantada yemek yemeyi de içeren esnek bir yaşam şekli vardır.
  • LGIT’de yağdan alınan kalori düzeyi %60’dır. Bu ketojenik diyette %90’dır.

Herhangi bir yan etkisi var mı?

  • Bazı çocuklarda zayıflama olmuştur.
  • LGIT’e başlanırken asidoz riskinde bir artış olmuştur. Asidoz, bikarbonat konsantrasyon düzeyinin normalin altında olmasıyla görülen bir kan rahatsızlığıdır. Uyuşukluk, kusma, bulantı ve başağrısı gibi semptomları vardır. Bu LGIT tedavisi süreceni etkilemeden bikarbonat çözelti takviyesiyle çözülebilir.

Kaynakça

  • https://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/dietary-therapies/low-glycemic-index-treatment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.