Epilepsi hastası oruç tutabilir mi?
Ramazan yaklaştığı zamanlar epilepsi hastalarının en sık sorduğu sorulardan biridir. Bu sorunun cevabını ve bu konudaki diğer soruların cevaplarını yazımızda okuyabilirsiniz.
Orucun epilepsiye etkisi var mı?
Ramazan ayında oruç tutan epilepsili insanlar üzerinde yapılan araştırma sonucunda bu süre zarfında bazılarının daha fazla nöbet geçirdiğini gösterdi. Bu artış muhtemelen nedenleri şunlar olduğu düşünülmüştür:
- Epilepsi ilaçlarının kullanım şeklindeki değişiklikler
- Uyku düzenleri bozulması
- Yiyeceksiz uzun süre devam etmek
- Duygusal stres ve yorgunluk
Bunların hepsi epilepsili bazı kişilerde nöbetleri tetiklediği bilinen şeylerdir. Oruç tutmayı düşünüyorsanız bunları yapmak zorunda olduğunuzu ve buna bağlı nöbet sayısında artış ve rahatsızlığın daha kötüye gitme gibi risklerin farkında olmalısınız.
Unutmamak gerekir ki sizle aynı ilaçları kullanan bir hastanın oruç tutuyor olabilmesi sizin tutabileceğiniz anlamına gelmez. En iyisini sizin gittiğiniz doktor bilir. Uzmanınıza tanışmadan karar vermeyin.
Uzmanlar ne diyor?
Uzmanların televizyon,sosyal medya ve websitelerinde bu sorunun sorulması üzerine verdiği cevapların ortak noktasına yer verdik.
İlahiyatçı görüşü
“Doktorunuza danışmadan oruç tutmaya karar vermeyin. En iyisini doktorunuz bilir. Tutmanızda sakınca görmüyorsa tutabilirsiniz. Aksi halde maddi durumunuz varsa fitresini verirsiniz. Eğer maddi durumunuz yoksa onu vermek zorunda değilsiniz.”
Doktor görüşü
“Açlık ve susuzluk nöbeti tetikleyen unsurlardandır. Oruç nedeniyle ilaç kullanımı düzensizleşir. Nöbetler artabilir. Bu süre zarfında dirençli epilepsi hastası, hastalığı ilaçla yeni kontrol altına alınmış epilepsi hastası kesinlikle tutmamalı. En iyisini sizi takip eden doktorunuz bilir.”
Hastalar ne yapıyor?
Uzmanlara sormaya gerek duymuyor ve aynı ilaçları kullanan diğer hastalara danışarak oruç tutmaya başlamaktadır. Birçok epilepsi hastası ramazanın ilk veya ortalarında nöbet geçirdiğini belirtmiştir.
Bazı hastalar “Allah(c.c.) yeter. Kuvvet verir.” deyip doktorları iman eksikliği ve dinsizlikle itham etmektedir ve uyarıyı dinlememektedir. Diğer hastaların da tutabileceğini ve doktorlara inanılmaması gerektiğini söylemektedir.
Gün içerisinde bir defa ilaç kullanan ve Ramazan harici zamanlarda bile pek bir şey yemediği için oruç tutmakta olduğunu belirten hastalarda mevcuttur.