Dirençli epilepsili çocuklarda uygulanan diyet tedavileri karşılaştırıldı
Epilepsi hastalığının tedavilerinden biri de diyetle tedavidir. Ketojenik diyet (KD) en sık kullanılandan biridir. Farklı diyetler mevcuttur. Modifiye Atkins diyeti (MAD), düşük glisemik indeks tedavisi (LGIT) bunlardan bazılardır. Diyetlerde yağ, protein, karbonhidrat birbirinden farklılıklar göstermektedir. Ayrıca izin verdikleri yiyecekler ve içecekler farklılıklar göstermektedir. Diyetlerde uygulanan yağ, protein, karbonhidrat oranları kişiden kişiye farklılık gösterse de yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir:
Bu diyetlerle ilgili araştırmalar yok denecek kadar azdır. Uzmanlar bu eksikliği gidermek için araştırma yaptılar. Uzmanların bu araştırmayı yapmaktaki amacı, genellikle takip etmesi daha kolay olan MAD ve LGIT diyetlerinin, ilaca dirençli epilepsili çocuklarda KD kadar etkili olup olmadığını belirlemekti.
Ayda 4 veya daha fazla nöbet geçiren, 2 veya daha fazla nöbet önleyici ilaca yanıt vermemiş ve daha önce KD, MAD veya LGIT diyeti ile tedavi edilmemiş, 1-15 yaş arası yüz yetmiş çocukta diyet uygulandı. Araştırmada yer alan çocuklar, 1 Nisan 2016 ile 20 Ağustos 2017 arasında Hindistan’daki bir üçüncü basamak bakım sevk merkezinde kaydedildi. Çocuklar, nöbet önleyici ilaçlarla devam eden tedaviye ek olarak KD, MAD veya LGIT diyetini almak üzere rastgele atandı.
Yüz yetmiş çocuktan yüz elli sekizi araştırmayı tamamladı. Araştırmayı tamamlayan çocukların 52’sinde KD, 52’sinde MAD ve 54’ünde LGIT diyeti uygulanmıştı. Analiz, müdahalelerin 24. haftasından sonra, nöbetinde %50 ve daha fazla azalma olan çocuklar dikkate alınarak yapıldı. KD uygulanan çocukların %67.3’sinde, MAD uygulanan çocukların %51.9’inde ve LGIT diyeti uygulanan çocukların %59.3’sinde nöbetlerinde %50 ve daha fazla azalma olduğu tespit edildi. Tedaviye bağlı zararlı ve amaçlanmamış etki, KD ve MAD arasında benzerdi, ancak LGIT diyetinde önemli ölçüde daha azdı.
Bu çalışmadan elde edilen veriler, 3 diyet rejiminin (KD, MAD ve LGIT diyeti) nöbet yükünü önemli ölçüde azalttığını gösterdi. Önemli olarak, LGIT diyeti, KD ve MAD ile karşılaştırıldığında nispeten daha az yan etki ve nöbette azaltmada KD ve MAD ile bir denge gösterdi. Bu potansiyel faydalar, 3 diyetle ilgili risk-fayda kararının kişiselleştirilmesi gerektiğini gösterdi.
Kaynak: https://www.cureepilepsy.org/news/comparison-of-the-ketogenic-diet-modified-atkins-diet-and-low-glycemic-index-therapy-diet-among-children-with-drug-resistant-epilepsy/