Nöbetlerin Ciddi Sonuçları Olabilir Mi?
Nöbetler, ne tehlikesiz ne de ağır sonuçları olacak bir şeydir. Nöbetlerin sonuçları itibariyle ortalarda bir yerdedir. Kimi bireyler nöbetlerin olmasını önemsemezken kimi nöbetlerin kötü sonuçlarından korkuttuğu için kendini kısıtlamaktadır.
Nöbetlerin birçok çeşidi vardır. Birçok nöbet kendiliğinden sonlanır. Tehlike oluşturmaz.
Nöbetlerin art arda olması (nöbet kümesi) veya status epileptikus denilen uzun süreli nöbetlerin olması ciddi sonuçları olabilir. Bilinç kaybının olduğu nöbetler de ciddi sonuçları olabilir. Bu sonuçlardan en yaygın olanı yaralanma, en nadir görüleni epilepside beklenmeyen ani ölümdür.Epilepside beklenmeyen ani ölüm, “SUDEP” veya “EBAÖ” olarak kısaltılmaktadır.
Nöbetler hangi yaralanmalara yol açabilir?
Nöbetleri kontrol edilemeyenlerin yaralanma riski diğerlerine göre daha fazladır.
Nöbetlerin yol açtığı baz yaralanmalar şunlardır:
- Yanık
- Kesik
- Kırık
- Düşme
- Dudak kanaması
- Diş kırılması
Söz konusu yaralanmalar nöbetin tipi, süresi ve gerçekleştiği yere bağlı olarak değişebilir.
Denizde nöbetler boğulmayla sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle epilepsi hastalarının yanında kimse olmadan denize girmemesi tavsiye edilir. Benzer durum küvetli banyolarda da söz konusu olabilmektedir.
Epilepside beklenmeyen ani ölüm nedir?
Epilepsi hastası olan kişinin travma, boğulma ve kaza gibi açıkça bir nedeni olmadan ve belgelenmiş status epileptikusa bağlı olmayan nöbet sonucu olan ölümdür. Epilepside beklenmeyen ani ölüm “SUDEP” veya “EBAÖ” olarak kısaltılarak ifade edilebilmektedir. Otopside başka bir ölüm nedeni bulunmaz. Ancak ölmeden önce nöbet olduğuna göre dair bulgular mevcuttur.
SUDEP/EBAÖ, nadir görülse de önemsenmeyecek bir konu da değildir. Bazı tespitler şunlardır:
- Epilepsili 1000 kişiden 1’inde görülür
- Nöbetleri kontrol altına alınamamış kişilerde daha sık görülür.
- Nadiren çocuklarda görülür.
- SUDEP/EBAÖ vakalarının 3 de 1 birinde ölüm öncesinde nöbet geçirdiğine dair bulgular mevcuttur.
- Kişi genelde yatakta ölü bulunur ve konvülsif nöbet geçirmiş gözükmez.
- SUDEP/EBAÖ de ölüm nedenine dair net bilgi yoktur. Bazı araştırmacılar nöbetin düzensiz kalp ritmine, solunum problemlerine veya diğer sorunlara (beyinde veya vücudun diğer bölgelerinde) neden olduğunu düşünmektedir