Epilepsi Hastaları için TBMM İçişleri Komisyonu Ziyaret Edildi
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği ve Türk Nöroloji Derneği, TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç’i 10 Mart Salı günü makamında ziyaret etti.
Söz konusu ziyaret, Türk Nöroloji Derneği’nin sitesinde 10 martta, sosyal medya hesaplarındaysa 11 marta paylaşıldı.
Görüşmenin amacı neydi?
Daha önceleri epilepsi hastaları ehliyet alamamaktaydı. Yönetmelikte yapılan bazı değişiklikle epilepsi hastaları da alma hakkı oldu. Bu yönetmelikte bazı eksiklikler ve netlik durumlar yoktu. Bu durum hasta-doktor ilişkisinde sorunlara yol açabilmekteydi.
Diğer ülkelerdeki epilepsi hastalarının ehliyet alması bizim ülkemize göre kolaydı. Aynı koşula sahip epilepsi hastalarından ülkemizdeki olan epilepsili birey ehliyet alamazken, başka ülkedeki epilepsi hastası alabilmekte.
Bu durumlara istinaden yönetmelikle ilgili görüş,öneri ve şikayetleri dile getirmek ve olası doktor-hasta sorunun önüne geçilebilecek bilgi alışverişi yapıldı.
Görüşülen diğer konular;
- Epilepsi hastalarının hekim tarafından bildirimi durumunda hasta-hekim ilişkilerinde yaşanacak olumsuz durumların önlenmesi
- Hekimin direkt bildirimde bulunmaması yönünde çözüm önerileri oluşturulması
Görüşmeye kimler katıldı?
Türk Nöroloji Derneği adına
- Başkan Prof. Dr. Şerefnur Öztürk
- Av. Metin Karaçağlayan
- Yönetici Sekreter Nurgül Sayhan
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği adına
- Başkan Prof. Dr. S. Naz Yeni,
- Prof. Dr. Ebru Altındağ
- Prof. Dr. Kezban Aslan katıldı.
Karar ne oldu?
Konu hakkında öncelikle Sağlık Bakanlığı ile görüşülerek detaylı bir
rapor hazırlanması ve tüm ilgili birimlerin de katılımı ile geniş
kapsamlı bir çalıştay düzenlenmesi kararlaştırıldı.
Söz konusu öneri taslağı ne?
Söz konusu taslakta ilaçla kontrol edilebilen ve nöbet geçirmeyen epilepsi hastalarının alabilmesini ve var olan yönetmelikte 5 yıl olan nöbet geçirme süresinin azaltılması yer alıyor. Söz konusu öneri taslağıyla ilgili detaylar Türk Epilepsi ile Savaş Derneğinde yer almaktadır. Biz de buraya eklemeyeceğiz.
Türk Epilepsi Savaş Derneği’ndeki Öneri Taslağı
- Epilepsi hastaları sadece 1. grup sürücü belgesi alabilirler ve ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar.
- Şuur kayıplı epileptik nöbet geçiren hastalar 12 aylık periyodlarla kontrol muayenesi yaptırdıklarını, 3? 5? yıl boyunca nöbet geçirmediklerini belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilir. Sürücü belgesi alabileceğine dair rapor düzenlenmesi halinde kontrol süresi raporda belirtilir.
- Direksiyon başında tekrarlama olasılığı olmayan, farkedilir bir uyarıcı nedeni ile uyarılmış nöbet geçiren kişilere nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir.
- İlk veya tek uyarılmamış epilepsi nöbeti geçiren kişilerin 12 aylık periyodlarla kontrol muayenesi yaptırdıklarını, 1? 3? yıl boyunca nöbet geçirmediklerini belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.
- Sadece uykuda epilepsi nöbeti geçiren kişiler 12 aylık periyodlarla kontrol muayenesi yaptırdıklarını, 3? 5? yıl boyunca nöbet geçirmediklerini belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.
- Bilinci veya hareket yetisini etkilemeyen nöbet geçiren kişilerde 12 aylık periyodlarla kontrol muayenesi yaptırdıklarını, 1? 3? yıl boyunca nöbet geçirmediklerini belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.
- Tedavi edici epilepsi cerrahisi olan kişilere de şuur kayıplı epileptik nöbet geçiren hastaların şartları uygulanır.
- Nörolog, psikiyatrist, psikolog ve gereğinde diğer uzmanlardan (beyin cerrahı, radyolog) oluşan nöroloji sağlık kurulunca yapılacak olan tıbbi değerlendirmede ayrıntılı nörolojik ve nöropsikolojik inceleme, gereğinde uykuyu da içeren uyku-uyanıklık EEG incelemesi ve nörogörüntüleme yapılır. Ancak hastanın izleyen hekiminden gelen yeterli bilgi içeren form varlığında incelemeler tekrarlanmayabilir.
- Epilepsi tanısı konulan ve araç kullanımında sakınca bulunan veya araç kullanması belli şartlara bağlanan kişiler hakkında bildirimde bulunulur.