Emzirme
Yeni doğmuş bir bebeğin emzirmesi, bebeğin sağlığının iyileştirilmesi de dahil olmak üzere birçok avantaja sahiptir (anne sütünde bebek için iyi olan önemli antikorlar vardır!). Emzirme aynı zamanda anne ve bebeğin erken aylarda bağlanmalarına yardımcı olur. Ayrıca, birçok kadın için emzirme, annelik deneyiminin ayrılmaz ve önemli bir parçasıdır.
Bebek emzirme sırasında AEİ’ye bağlı olarak, değişen konsantrasyonlarda nöbet ilacına maruz kalmaya devam edecektir. Genellikle bu sadece küçük bir miktardır. Ancak anne sütünde mevcut olan ilaç miktarı, hamilelik sırasında bebeğin maruz kaldığı miktardan daha azdır.
Tüm AEİ’lerde anne sütünde ilaç transferini ve bebeklerde metabolizmayı daha iyi anlamak için daha büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
İki büyük çalışma, çocuklar daha sonra 3 yaşındayken test edildiğinde, nöbet ilacı alırken bebeği emzirmenin hiçbir yan etkisi olmadığını tespit etmiştir. Bu çalışmalardan biri 6 yaş üstü çocukları takip etti. Çalışma, bu çocukların gerçekten emzirilmeyen epilepsili kadınların çocuklarından daha yüksek IQ’ya sahip olduğunu buldu.
Etosüksimid, fenobarbital, primidon, diazepam, lorazepam veya lamotrijin alan anneler emzirmeyi seçerse, dikkatli olmalı ve bebeği uyanıklık, uykululuk, kilo almama veya diğer gelişimsel değişiklikler veya problemler açısından yakından izlemelidir.
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde daha sık kan testi istenebilir.
Bebeğe geçen ilaç miktarını azaltmak için ipuçları
Nöbet ilacınızı günde yalnızca bir kez alırsanız, bebeğin en uzun uyku aralığının başladıktan, genellikle yatmadan hemen sonra içmeye çalışın.
Nöbet ilacınızı günde bir kereden fazla kullanmanız gerekirse, bir doz almadan hemen önce bebeği emzirin. Seviyenin düşük olması muhtemeldir.
Bazı ek besinlerle emzirme. Bunu gece yapmak annenin iyi bir uyku çekmesine yardımcı olurken bir başkası bebeği besler.
Ya bebeği tutarken nöbet geçirirsem?
Uyku düzeninizin bozulması nedeniyle nöbetlerinde artış varsa göğüs pompası kullanılarak sütünüzü sağıp saklayabilirsiniz. Bu sayede sizin yerinize başkaları bebeğinizi besleyebilir.
Nöbetler tahmin edilemez. Yeni bebeğinize bakarken nöbet geçirmeyeceğinizi garanti etmenin yolu yok. Ancak bir nöbet meydana gelirse bebeği korumak için bir planınız olabilir. Ev güvenliği değerlendirmesiyle başlayın. Riskli bölgeler nerede? Nöbet geçirirseniz ve kısa bir süredir farkında olmazsanız ne olacağını düşünün.
Evinizin her odasında, nöbetten önce bir uyarı alırsanız veya güvensiz hissediyorsanız, bebeği yerleştirebileceğiniz güvenli bir yer kurun. Bazı kadınların bir uyarısı yoktur, ancak birkaç saat önce biraz garip veya tedirgin olabilir. Bu olduğunda bir arkadaşınızdan veya aile üyesinden yanınızda kalmasını isteyin.
Bir nöbetiniz varsa ve yardıma ihtiyacınız olursa, birisini uyaracak bir nöbet alarm sistemi kullanmayı düşünün.
Dikkate Alınması Gereken Diğer Ipuçları
- Bebek alt değiştirme masası kullanıyorsanız, bebeğinizin daima içeri girdiğinden emin olun. Zemine oturtulan bebek alt değiştirme masası kullanın.
- Yalnızsanız bebeği kendiniz yıkamayın. Odada başka birinin yanınızda olduğundan emin olun.
- Emniyet kemerlerini daima orada olsanız bile bebek koltuğuna oturtun.
- Nöbetler sırasında düşmüyorsanız, yürürken veya ayakta dururken ve bebeğinizi tutarken önünüzde bebek taşıyıcı kullanmak isteyebilirsiniz.
- Yalnızsanız ve biberonla besleniyorsanız, bebeği mutfağa taşımayın. Biberonu hazırlarken bebeğinizi yatağında bırakın ve geri getirin.
- Bebeğinizi onu beslerken bir bebek koltuğuna yerleştirmeyi düşünün ya da bebeğinizi tutarken ve beslerken yere oturun.
- Bebeğinizi asla yemek yaparken, ütülerken veya sıcak sıvılar taşırken tutmayın.
- Güvenlik için, bebeği yatağınızda uyutmayın.
- Evinizin, kapılar, merdivenler ve potansiyel olarak tehlikeli alanlar için tüm güvenlik önlemleriyle “çocuğu korumalı” olduğundan emin olun.
Doğum Sonrası Depresyon
Doğum sonrası sık sık ağlayabilir, endişelenebilir,kendinize güveninizde azalabilir, kararsız kalabilirsiniz.Bu iki haftadan daha fazla sürerse doğum sonrası depresyon, diğer adıyla postpartum (PPD) olarak adlandırılır.
Epilepsili kadınlarda depresyon ve diğer ruh sağlığı koşulları yaygındır. Bazı araştırmalar epilepsili annelerin de PPD riski yüksek olduğunu göstermektedir.
PPD yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuza gidebilirsiniz. Bu konuda sizi yönlendirecektir.
Kaynakça
- https://www.epilepsy.org.uk/info/daily-life/having-baby/after-the-birth
- https://www.epilepsy.com/living-epilepsy/women/epilepsy-and-pregnancy/breastfeeding
- https://www.epilepsy.com/living-epilepsy/women/epilepsy-and-pregnancy/after-baby-born
- https://www.epilepsysociety.org.uk/breastfeeding-and-epilepsy#.XU6M1OgzZPY