Epilepsi Teşhis Sürecine Genel Bakış
Anamnez (Tıbbi Geçmiş)
Anamnez, doktorun hastaya teşhisi koymadan önce veya daha önceden hastalığı bilinen ancak ilk defa kendisi gelen hastayı tanımak için sorular sorarak tıbbi öyküsünün oluşturmasıdır.
Biz katkı sağlayabilir miyiz?
Epilepsi olduğuna düşünmenize neden olan durumun videosu çekerek, süresini tutarak, duruma şahit olanların ne gördüğünü yazılı bir halde doktora sunarak ve ailenizde daha önce olup olmadığını araştırıp doktora bilgi vererek katkı sunabilrsiniz.
Fiziksel Muayene
Vücudun diğer yerlerindeki anormallikler ve işlev bozuklukları nöbetlere yol açabilmektedir. Bu nedenle tıbbi geçmişiniz oluşturduktan sonra genel tıbbi muayene yapacaktır.
Nörolojik Muayene
Nörolojik muayene, beyninizin ve geri kalan kısımlarının sinir sisteminin nasıl çalıştığına bakar.
Kan Tahlili
Kan testi birçok konuda bilgi verir. Epilepsi olduğundan şüphelenilen bireyin başka rahatsız olup olmadığının tespiti için istenir. Tedavi süreci başlamadan önce değerlerdeki vücudun bağışıklığı ve dayanıklılığı hakkında bilgi verir.
Genetik test için de kan alınabilir.
Elektroensefalografi (EEG)
Beyindeki elektriksel aktiviteleri ölçmek için kullanılır. EEG sayesinde nöbetin türü, nereden kaynaklandığı tespit edilir.
Birçok nöbet ve sendromun kendine özgü elektriksel aktiviteleri vardır. EEG çekimiyle bu aktiviteler görüntülenir ve teşhis konulmasında yardımcı olabilir. EEG tek başına teşhis için yeterli değildir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)
Beyinde nöbetlere yol açabilecek yapısal sorunlar ve epilepsiyle ilişkili sorunlar olup olmadığının tespiti için istenir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT)
Beyindeki yapısal sorunlar, tümör gibi nedenlerle olup olmadığı anlamak için kullanılır. BT çekimin X ışınları kullanılarak yapılır. MRG için uygun olmayan bazı hastalarda BT çekimi uygulanabilmektedir.
Genetik Test
Genetik yapıdaki bazı mutasyonlar ve yapısal problemler epilepsi sendromlarına yol açabilmektedir. Bunların tespiti için genetik test yapılır. Epilepsi olmasında şüphelinen bireyin epilepsiyi ebeveynden miras alıp almadığının tespiti içinde önemlidir. Kan veya tükürük örneği alınarak yapılır.
Manyetoensefalografi(MEG)
Epilepsi ve beyin fonksiyonlarını incelemek için kullanılır. Bu tetkik sayesinde nöron aktivitesi sonucu oluşan manyetik alanlar ölçülerek beynin görüntülenmesi sağlanır.
Pozitron Emisyon Tomografisi(PET)
PET sayesinde parsiyel nöbetlerin ortaya çıktığı alan tespit edilir.
Tek Foton Emisyonlu Bilgisayar Tomografi (SPECT)
Kan akışını ölçen ve kanlanma tespitini bir nükleer tıp görüntüleme yöntemidir. Bu yöntemin beyin görüntülemedeki kullanılma amacı nöbetin nerede başladığını bulmaktır.